Sv. Sebastijana (Boštjana) umetnost upodablja privezanega na drevo ali na steber s puščicami v telesu. Foto: Promocijsko gradivo
Sv. Sebastijana (Boštjana) umetnost upodablja privezanega na drevo ali na steber s puščicami v telesu. Foto: Promocijsko gradivo

Sodišče je danes začelo zaslišanje o tem, ali bo podoba mučenega svetega Sebastjana, privezanega ob drevo, lahko zapustila Francijo, če jo na dražbi kupi kdo iz tujine.

Darilo, ki ga mladi študent medicine ni cenil
Risba se je nahajala med več risbami in gravurami, ki jih je danes 80-letni lastnik Jean B. prejel kot očetovo darilo za opravljene izpite na medicinski fakulteti leta 1959. Mladi zdravnik je bil takrat bolj navdušen nad rockom kot nad umetnostjo: darilo je za več kot pol stoletja postavil na stran in nanj tudi pozabil.

Ko se je leta 2016 spet spotaknil ob škatlo z risbami, je sklenil dražbeno hišo Tajan prositi za cenitev. Vodja Tajanovega oddelka za stare mojstre Thaddee Prate je hitro identificiral roko mojstra, ne da bi pri tem izrecno določil, katerega, ter ji pripisal ceno med 20 in 30 tisoč evrov.

S podpisom vrednost poskoči
Še en strokovnjak, Patrick de Bayser, je ocenil, da je avtor dvostranskih risb, ki imajo na drugi strani zapisane znanstvene študije svetlobe sveč, nihče drug kot Da Vinci. Njegovemu mnenju pa je pritrdila še ena izvedenka, Carmen Bambach iz Metropolitanskega muzeja umetnosti v New Yorku.

"Pripisovanje avtorstva risbe sv. Sebastjana Leonardu je povsem zanesljivo," je zatrdila za New York Times in dodala, da dopolnjuje njegove ostale risbe tega svetnika.

Nacionalni zaklad, ki ne sme iz Francije?
Ocenjena vrednost dela se je v trenutku zvišala in dosegla med osem in 12 milijonov evrov. Ker pa se novi Leonardo ne pojavi vsak dan, je vstopila francoska vlada in risbo označila za nacionalni zaklad. Dala si je 30 mesecev časa, da si jo pridobi v imenu pariškega muzeja Louvre, kjer se nahaja slavna Da Vincijeva Mona Liza.

Afera se s tem ni končala. Jean B. je zaprosil za dovoljenje, da bi risbo lahko prodal tujemu kupcu, vendar ga je ministrstvo za kulturo zavrnilo in trdilo, da je bila risba v resnici ukradena.

Bi Odrešenik sveta res sprožil tako dražbeno vročico, če bi bil pripisan
Bi Odrešenik sveta res sprožil tako dražbeno vročico, če bi bil pripisan "enemu od Da Vincijevih učencev"? Foto: AP

Upokojeni zdravnik bo danes pariško sodišče zaprosil, naj ministrici za kulturo Roselyne Bachelot in visokemu uradniku, zadolženemu za umetniške zbirke, naloži, da risba lahko zapusti Francijo.

Njegov odvetnik Olivier Baratelli je vladno ravnanje ob odkritju risbe označil za katastrofalno. "Če bi bilo ministrstvo za kulturo vredno svojega imena, bi zagotovilo, da bi francoska država pridobila takšno risbo," je dejal.

Spor tudi z dražbeno hišo
Medtem je Jeanu B. spodletelo tudi pri dražbeni hiši Tajan. Ko je po lastnih besedah prek tiska izvedel za njihove načrte, da pripravljajo dražbo brez njegovega soglasja, je avkcijski hiši odvzel mandat za prodajo risbe.

Baratelli trdi, da je Tajan "zastrupila" možnost zajetne provizije, potem ko je prodaja slike Odrešenik sveta, ki so jo prav tako pripisali Leonardu, postavila rekord najdražje slike, ki so jih kdajkoli prodali na dražbi. Leta 2017 jo je pri dražbeni hiši Christie's za 450 milijonov dolarjev kupil član saudske kraljeve družine.

Pri Tajanu lastnika risbe tožijo za dva milijona evrov zaradi kršitve pogodbe; zahtevajo, naj dražbeni hiši povrne vse stroške za opravljeno delo v njegovem imenu.