Jasmina Cibic, ki se je rodila 1979, spada med mednarodno najbolj prepoznavne slovenske umetnice. Zadnjih pet let deluje predvsem kot avtorica umetniških filmov, v postavitve del pa vključuje še skulpturo in performans. Foto: MSUM
Jasmina Cibic, ki se je rodila 1979, spada med mednarodno najbolj prepoznavne slovenske umetnice. Zadnjih pet let deluje predvsem kot avtorica umetniških filmov, v postavitve del pa vključuje še skulpturo in performans. Foto: MSUM

Med nagrajenci letošnjega bienala je še nemško-slovenski multimedijski projekt Eurydike umetnice Evelyn Hriberšek, ki je prejel nagrado za najboljšo VR-/AR-/MR-izkušnjo.

Sorodna novica Jasmina Cibic s političnimi darovi opomni, kaj je ogroženo, ko se izgubi vez med kulturo in družbo

V ustvarjanju večkrat nagrajene umetnice Jasmine Cibic se prepletajo film, kiparstvo, performans in instalacije. Darilo je njen dolgoletni raziskovalni, razstavni in filmski projekt, ki ga na različnih platformah predstavlja med letoma 2019–2021. Trenutno je projekt na ogled tudi v sklopu umetnici posvečene razstave Fundus prizadevanja v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM).

Kako so politična darila oblikovala urbano okolje?
"Umetnica črpa iz zgodovinskih študij primerov, ki pozornost ponovno usmerjajo na zapleteni odnos med kulturo in državo ter imajo neposreden odmev v današnjem času, v katerem je kultura postala bojišče sil populizma v njihovem sistematičnem napadu na kritično misel,"
piše na strani MSUM. Razstava se začne prav s prvim poglavjem filma Jasmine Cibic Darilo, posnetim na lokacijah stavb, ki so same po sebi primeri političnih daril (Palača narodov v Ženevi, PCF Paris in spomenik na Buzludži v Bolgariji).

Žirija bienala je zapisala, da Jasmina Cibic v svoji videoinstalaciji uporablja primere megalomanskosti za raziskovanje ambivalentnosti vseh vrst darov. "Nekdaj resna propaganda postane filmska satira," so dodali.

Virtualna mitologija
Na bienalu pa je bil nagrajen tudi nemško-slovenski multimedijski projekt Eurydike umetnice Evelyn Hriberšek. Ta je znana po ustvarjanju edinstvenih hibridnih umetniških del, v katerih prepleta vizualno umetnost, opero, film, igre in visoko tehnologijo. Žirija je o nagrajenem delu v utemeljitvi med drugim zapisala: "Vlogo žensk kot muz je mogoče doživeti z vsemi čuti in jo sočasno prevpraševati. Instalacija Evelyn Hriberšek predstavlja most med grško mitologijo in 21. stoletjem."

Bienale gibljivih slik B3 v Frankfurtu poteka med 9. in 18. oktobrom. Letošnji nagrajenci so tako priznani umetniki kot mladi upi, ki si šele utirajo pot na sceno. Na aktualni izdaji so nagrado za najvplivnejšega umetnika namenili ameriškemu igralcu Willemu Dafoeju, nagrado za najpomembnejšega umetnika oz. umetnico v kategoriji gesamtkunstwerk pa nemški umetnici Anne Imhof. Ob omenjenih so sicer podelili še nekaj bienalnih nagrad umetnikom in umetnicam iz Italije, Poljske, Nemčije, Velike Britanije, Švice in ZDA, še piše na strani bienala.