To je slika Glava bradatega moža, za katero je po novih spoznanjih mogoče reči, da je gotovo nastala v Rembrandtovi delavnici, morda je celo delo velikega mojstra. Tako je pokazala preiskava lesenega nosilca, na katerega je naslikana. Sliko bodo tako znova prinesli iz depoja in jo razstavili v muzeju Ashmolean v Oxfordu.

Primerjava s podobo pod infrardečo reflektografijo. Foto: Muzej Ashmolean, Oxford
Primerjava s podobo pod infrardečo reflektografijo. Foto: Muzej Ashmolean, Oxford

Majhna slika s podobo utrujenega, melanholičnega starejšega moškega je nastala leta 1630. V muzeju so jo leta 1951 pridobili kot Rembrandtovo delo. Vendar je bilo leta 1981 v sklopu Raziskovalnega projekta Rembrandt ugotovljeno, da ni mojstrovo delo.

Slika je v Rembrandtovi delavnici nastala okoli leta 1630. Foto: Muzej Ashmolean, Oxford
Slika je v Rembrandtovi delavnici nastala okoli leta 1630. Foto: Muzej Ashmolean, Oxford

"Do potankosti so jo proučili in odločili, da ni Rembrandtovo delo," je povedala kustosinja za severnoevropsko umetnost v muzeju Ashmolean An Van Camp. "Menili so, da je to delo Rembrandtovega posnemovalca in da je morda nastala pred koncem 17. stoletja, torej niti ne v času Rembrandtovega življenja," je dodala.

Kustosinja, ki je v muzeju zaposlena od leta 2015, je znova postala pozorna na sliko, veliko kot razglednica. Posvetila se ji je, ko je bila zaprošena za pomoč pri pripravi razstave Mladi Rembrandt, ki so jo v muzeju odprli februarja, le malo pred zaprtjem muzeja v marcu zaradi pandemije novega koronavirusa.

Umetnostni zgodovinarki slika ves čas ni dala miru. "Je primer tega, kar je delal Rembrandt. Slikal je drobne študije starcev z izgubljenimi, melanholičnimi, zamišljenimi pogledi. Je tipičen primer tega, kar je Rembrandt slikal okoli leta 1630 v Leidnu," pravi.

Delo je analiziral Peter Klein, eden vodilnih dendrologov na svetu, in izkazalo se je, da je bil leseni nosilec izdelan iz istega drevesa kot tisti, na katerega je Rembrandt naslikal delo Andromeda, priklenjena na skalo, ki je danes v muzeju Mauritshuis v Haagu. Iz istega česa je tudi nosilec, na katerega je Jan Lievens naslikal portret Rembrandtove matere, ki ga danes hranijo v Državnih umetniških zbirkah v Dresdnu. Obe sliki sta nastali okoli leta 1630, ko sta umetnika, ki sta bila prijatelja že od otroštva, delala v Leidnu.

Zapis na sliki, ki so ga na sliko prilepili ob pariški dražbi leta 1777. Foto: Muzej Ashmolean, Oxford
Zapis na sliki, ki so ga na sliko prilepili ob pariški dražbi leta 1777. Foto: Muzej Ashmolean, Oxford

Klein je povedal, da so to leseni nosilci iz hrasta, posekanega v baltski regiji med letoma 1618 in 1628. "Ker se je les sušil najmanj dve leti, lahko portret z gotovostjo datiramo v obdobje 1620–1630," je dodal.

Sorodna novica Mladi Rembrandt: kako se je slikar povzpel med najbolj cenjene mojstre

Po besedah An Van Camp raziskave potrjujejo, da je Glava bradatega moža vsaj delo Rembrandtove delavnice, če ne kar mojstra samega. Kaj več bodo poskušali ugotoviti z nadaljnjimi raziskavami.

Razstavo Mladi Rembrandt so v muzeju Ashmolean vnovič odprli 10. avgusta, sliko Glava bradatega moža pa bodo že razstavljenim delom pridružili v sredo. Razstava bo na ogled do 1. novembra.

Eden najbolj cenjenih slikarjev v zgodovini umetnosti Rembrandt van Rijn se je rodil leta 1606 v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike. Umrl je leta 1669, star 63 let, do takrat pa je ustvaril okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb.