V januarju lahko v Hiši kulture v Pivki ujamete razstavo Urške Alič z naslovom Trki. Foto: Hiša kulture v Pivki
V januarju lahko v Hiši kulture v Pivki ujamete razstavo Urške Alič z naslovom Trki. Foto: Hiša kulture v Pivki

Po letih prostovoljnega dela se galeriji Hiša kulture v Pivki obetajo boljši časi. Kot je povedala vodja in kustosinja galerije Mojca Grmek, pridobitev sredstev pomeni priznanje za minulo delo, obenem pa tudi zavezo, da profesionalno delo nadaljujejo s pospešenim tempom. Galerija domuje v stavbi v središču Pivke, kjer je od samih začetkov leta 1998 doslej delovala z občinskimi sredstvi, v zadnjem obdobju tudi z manjšimi sredstvi ministrstva za kulturo.

"Naš namen je, da se širimo in razvijamo program, se še več povezujemo z drugimi akterji v regiji. Želimo postati galerija, enakovredna Mestni galeriji Nova Gorica, Pilonovi galeriji v Ajdovščini ali galerijam v Kulturnem domu Sežana, ki bi pokrivala občine Pivka, Postojna in Ilirska Bistrica ter seveda širšo okolico. Ljudem s tega območja bi radi predstavljali kakovostno sodobno umetniško produkcijo iz širše primorsko-notranjske regije in vse Slovenije, saj se vidimo kot nekakšno prehodno postajo med Ljubljano in Koprom."

Pridobitev sredstev na razpisu vodja galerije ocenjuje kot
Pridobitev sredstev na razpisu vodja galerije ocenjuje kot "veliko priznanje našega preteklega dela, saj je ekipa, ki galerijo vodi od leta 2013, z vsemi umetniki, ki so sodelovali z nami, v vsem tem času vložila zelo veliko prostovoljnega dela in entuziazma". Foto: kraji.eu

Kaj bodo sredstva pomagala financirati?
Galeriji bodo sredstva v obdobju 2022–2025 omogočila razširitev delovanja in odprtosti galerije, ekipa in umetniki bodo končno dobili spodobno plačilo za svoje delo. Poleg tega so že angažirali novega fotografa, za polovični delovni čas pa bodo zaposlili likovnega pedagoga, kar bo sploh prva zaposlitev v galeriji, omogočila pa bo ponovni zagon pedagoško-likovnega programa za predšolsko in šolsko mladino, je povedala kustosinja.

Galerija bo ohranila osnovni koncept delovanja in razstav – osem razstav tekoče umetniške produkcije in en večji razstavni projekt z grafično delavnico letno – in ga razširila s skupinsko študijsko ali tematsko razstavo (letos bo osem umetnikov in umetnic ustvarjalo na temo Vdih izdih, ki bo gostovala tudi v Novi Gorici), želijo pa si zagnati tudi večletni projekt javnih poslikav Poslikana Pivka, za kar bo potreben še dogovor z občino.

Načrti, da postanejo regionalno grafično središče
Zelo ambiciozne načrte ima galerija na področju grafike, saj želi postati regionalno grafično središče. To jim omogoča atelje, specializiran za tehnike visokega tiska in sitotisk, ki ga vodi akademski slikar Leon Zuodar. V njem potekajo ustvarjalni program tiskanja grafik ob razstavah in izobraževanja na področju grafike.

Vodja ustvarjalnega programa v Hiši kulture je umetnik Leon Zuodar. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Vodja ustvarjalnega programa v Hiši kulture je umetnik Leon Zuodar. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

"Naša grafična produkcija je res nekaj posebnega in poleg Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani kot specializirane institucije za grafiko res velika redkost v Sloveniji. Za sodelovanje smo odprti za kogarkoli, ki ga grafika zanima, in zadnja leta opažamo, da je za grafiko vse več zanimanja, saj k nam prihajajo mladi umetniki, ki želijo pridobiti nova znanja in tiskati."

Lani so zaključili sedemletni projekt grafičnih delavnic, ki so potekale vsako leto na drugo temo v sodelovanju med šestimi povabljenimi umetniki in umetnicami ter partnerji iz lokalnega okolja. Koncept projekta bodo ohranili in letos zagnali nov štiriletni cikel na temo Poezija v grafiki. "Vsako leto bo v središču en pesnik iz regije, začenši s Srečkom Kosovelom, ki mu bodo sledili Miroslav Vilhar, Kosovelova sodobnica Maksa Samsa in Dragotin Kette," pravi Mojca Grmek in dodaja, da njihova grafična zbirka obsega že okrog sto del, ki si jih želijo razstaviti kot stalno zbirko v večjem prostoru.

Pridobitev sredstev na razpisu vodja galerije ocenjuje kot "veliko priznanje našega preteklega dela, saj je ekipa, ki galerijo vodi od leta 2013, z vsemi umetniki, ki so sodelovali z nami, v vsem tem času vložila zelo veliko prostovoljnega dela in entuziazma". Letos se bodo s samostojnimi razstavami predstavili Urška Alič, katere grafike in male plastike so že na ogled, Nina Čelhar, Polonca Lovšin, Neža Knez, Uroš Weinberger, Boris Beja, Vanja Mervič in Klemen Zupanc.