Postavitev so naslovili Iskal sem življenje, našel sem smrt.

Fotograf Alojz Krivograd, ki je bil doma v Ravnah n Koroškem, je izginil, ko je bil star 28 let, leta 1992. Foto: Koroški pokrajinski muzej
Fotograf Alojz Krivograd, ki je bil doma v Ravnah n Koroškem, je izginil, ko je bil star 28 let, leta 1992. Foto: Koroški pokrajinski muzej

Kot so ob občasni razstavi zapisali v muzeju, so Alojza Krivograda - Futyja njegov nemirni duh, empatija do ljudi in prepoznavanje pomembnosti političnih odločitev v prelomnem zgodovinskem obdobju oblikovali v vojnega fotoreporterja. Njegov prostor ustvarjanja je na izteku devetega in začetku desetega desetletja 20. stoletja postalo bojno polje na Balkanu. Tam ga je na poti iskanja življenja prehitela smrt, "zaukazali pa so jo ljudje, ki so odločali o življenju in smrti s črno-bele perspektive".

Alojz Krivograd - Futy (1964–1992) je bil fotograf in fotoreporter z Raven na Koroškem. S fotografiranjem in izdelovanjem fotografij v domači temnici se je ukvarjal že v mladosti.

Svetu poročal o grozotah na Balkanu
Po končani gimnaziji na Ravnah na Koroškem je študiral novinarstvo, vendar študija ni dokončal. Kot fotograf je najprej delal za študentsko Tribuno in pozneje za Mladino. V letih 1988 in 1989 je delal v Prištini na Kosovu, ko se je leta 1991 začela vojna, pa je spremljal dogajanje na Hrvaškem in v Bosni. S fotoaparatom je spremljal tudi padec Vukovarja.

Vzhajajoča zvezda, ki je ugasnila prezgodaj
Njegove posnetke z vojnih žarišč na Balkanu so objavljali ugledni mednarodni časopisi, kot so Newsweek, Stern, Observer, Time in Globus; ena od njegovih fotografij je pristala na naslovnici Newsweeka.

Poleti leta 1992 se je odpravil v dolino reke Drine, od tam septembra proti Foči, kjer so ga srbske paravojaške sile zajele in odvedle v foški zapor. Potem se je za njim izgubila sled, piše na spletni strani muzeja.

Pri Foči so leta 2009 našli množično grobnico – jamo Piljak, v kateri je domnevno kon­čal tudi fotograf.