Foto: galerija Tkalka
Foto: galerija Tkalka

Prva se bo v njem predstavila Iva Ferlinc z razstavo Prehajanja.

"Galerija je nastala z vizijo predstaviti sodobno vizualno umetnost ustvarjalcev mlajše generacije ter s svojo razstavno-prodajno usmerjenostjo podpirati umetnike v nastajanju, spodbujati zanimanje za umetnost ter ljubiteljem umetnosti približati kakovostna umetniška dela po dostopnih cenah," pojasnjuje ustanoviteljica Tkalke Tina Gerlec.

Razstave bodo razdeljene v različne konceptualne sklope
Galerijski program bo po napovedih obsegal do šest razstav letno. Razstave bodo razdeljene v različne konceptualne sklope, posebna pozornost pa bo namenjena umetnikom, ki še niso razstavljali. Kot ključni ustvarjalci konceptov razstav bodo k sodelovanju povabljeni tudi mladi, neodvisni kuratorji.

"Galerija želi s svojim delovanjem vzpostaviti platformo za predstavitev aktualne umetniške produkcije, vnesti svežino v kulturno dogajanje ter mladim umetnikom in kuratorjem ponuditi možnost aktivnega soustvarjanja kulture mesta," je še dodala Tina Gerlec.

Manipulacija svetlobe in senc
Prostor odpira razstava del mlade umetnice Ive Ferlinc. Trenutno je absolventka na Akademiji za vizualne umetnosti AVA v Ljubljani. V svoji umetniški praksi deluje predvsem na področju intermedijske in instalacijske umetnosti. V svojih delih se večinoma ukvarja s konceptom ustvarjanja prostora in z manipulacijo svetlobe ter senc.

Dela, predstavljena na razstavi, prehajajo med mediji, kot so slikarstvo, kiparstvo, fotografija, video in instalacija, vsem pa je skupen koncept naslavljanja prostorskosti, ki z natančnim osredotočanjem na čutne zaznave in umeščanjem telesa v prostor oblikuje okolje za strukturiranje eklektične resničnosti.

"S telesom vstopamo v prostor in ga zaznavamo, hkrati pa prostor skozi naše telo vstopa v nas: telo torej postane liminalno območje prehajanj resničnosti. Dvom o zanesljivosti spreminjajoče se stvarnosti, ki je v današnjem svetu tako zelo prisoten, umetnica izkoristi kot vabilo za vstop v na videz statične postavitve, v katere gledalec z lastno telesno dinamiko vnaša nov pomen in postane aktivni udeleženec spreminjajoče se resničnosti," je zapisala kuratorka razstave Anja Seničar.

Razstavo odpirajo danes, na ogled bo do 5. maja.