Foto: EPA
Foto: EPA

Na ogled bo 60 eksponatov, ki jih bo posodil Picassov muzej v Parizu.

Zasnovan posebej za muzej v Faenzi
Barcelovo razstavo bodo odprli konec maja. Gre za edinstveni projekt, zasnovan posebej za muzej v Faenzi. Dela španskega umetnika bodo na razstavi na ogled ob delih iz stalne zbirke muzeja, pri slednjih bo poudarek na lokalni produkciji.

Projekt Picasso Mediterranee
Picassovo razstavo bodo odprli novembra. Postavitev z naslovom Picasso - izziv v keramiki je del projekta Picasso Mediterranee, v sklopu katerega je bilo v zadnjih dveh letih organiziranih več kot 40 dogodkov po Evropi, sodelovalo je 100 institucij.

Picassova dela so sicer vključena tudi v stalno zbirko muzeja v Faenzi.

Španski slikar, grafik in kipar Picasso (1881-1973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral pa v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Umrl je v Mouginsu. V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Keramiki se je intenzivneje posvetil v svojem zadnjem obdobju.

Nanj je pomembno vplivala tudi afriška umetnost
Miquel Barcelo se je rodil leta 1957 na Majorki. Mednarodno se je uveljavil leta 1982 na kasselski documenti. Sodi med ključne ustvarjalce v sodobni španski umetnosti, nanj je pomembno vplivala tudi afriška umetnost. Trenutno živi med Parizom in Majorko. Njegova dela so med drugim vključena v zbirke Guggenheimovega muzeja v Bilbau, Muzeja moderne umetnosti v New Yorku in Nacionalnega muzeja Reina Sofia v Madridu.