Bežigrajska galerija 1. Foto: Bežigrajska galerija 1
Bežigrajska galerija 1. Foto: Bežigrajska galerija 1

V Galeriji Jakopič nadaljujejo program referenčnih fotografskih razstav in popularizacijo pomembnih presežkov v tem polju vizualne umetnosti.

Tri fotografske razstave v letu 2022 bodo zaznamovale percepcijo fotografske umetnosti s tremi različnimi pristopi. Razstava Taljenje: Podobe podnebnih sprememb bo podala uvid v ekološke spremembe, ki smo jim priča. Razstava Letizie Battaglia, "izjemno pomembne italijanske avtorice, bo razprla ves njen umetniški kredo in njeno opazovanje sveta okoli sebe". Razstava Fotografija kot življenjska izbira bo brezkompromisno postregla z njenim videnjem sveta, predvsem v domači Italiji, in njeno izbiro fotografije kot medija, ki spremlja življenje na poseben, aktivističen način. Zadnja razstava pa bo doslej najobsežneje predstavila fotografski opus Bojana Radoviča in ga soočila s postavljanjem vprašanj o mediju fotografije in njegovih pomenih.

Galerija Vžigalica nadaljuje svoj vpogled v različne medije ustvarjanja domačih in tujih avtorjev ter njihova konceptualna izhodišča. Galerija zavzema situacijo avtorjev, ki spreminjajo pogled na sodobno umetnost, so velikokrat subverzivni ali pa ustvarjajo v nasprotju z mainstream pogledi, so zapisali. Prav na slovenski kulturni dan bo kantavtor, pesnik, socialni delavec, producent, umetnik in performer Marko Brecelj zaskvotal obstoječo galerijsko postavitev skupine Stran 22 z izbranimi predmeti in dokumenti iz t. i. mehkoterorističnih akcij in z arhivskimi posnetki performativne prakse znotraj njegove glasbene kariere.

Kantavtor, pesnik, socialni delavec, producent, umetnik in performer Marko Brecelj. Foto: BoBo
Kantavtor, pesnik, socialni delavec, producent, umetnik in performer Marko Brecelj. Foto: BoBo

V sodelovanju z zavodom Divja misel bo sledila razstava spominov Zgodilo se je čisto blizu nas, s katero bodo počastili 30-letnico prihoda prvega vala beguncev iz BiH-a v Ljubljano (1992–2022).

Ob koncu delovanja Galerije Tobačna bodo izdali zbornik, ki bo zajel celotno razstavno dejavnost galerije. Njen program je imel dve poglavitni smernici: samostojne razstave mednarodno uveljavljenih slovenskih umetnikov mlajše in srednje generacije in razstave rezidenčnih umetnikov, ki so po koncu svojega dvomesečnega bivanja v KC-ju Tobačna 001 pripravili razstavni projekt. V letih 2011–2022 se je v razstavnih prostorih Galerije Tobačna zvrstilo skoraj 80 projektov, pri čemer so umetniki svoja dela, pogosto je šlo za najnovejšo produkcijo, pripravili posebej zanjo ali jih prilagodili njenim razstavnim prostorom.

Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Kot so zapisali v MGML-u, je sprememba lastništva območja, kjer stoji Kulturni center Tobačna 001, vplivala na to, da je KCT001 nedostopen v času med dvajseto in šesto uro in ob koncih tedna, saj je takrat večje območje tobačne, ki je obdano z ograjo, zaklenjeno. V taki situaciji niti galerija niti rezidenčni prostor ne moreta izpolnjevati svojega poslanstva in programa.

V Bežigrajski galeriji 1 bodo razstavno leto začeli s slikarsko razstavo Rajka Apollonia iz obdobja 2014–2021, ki bo predstavila avtorjevo nadgradnjo ciklusa S telesom razumem iz leta 2016. Sledila bo predstavitev dveh mlajših umetnic – Tee Kralj in Monike Slemc.

Sorodna novica Zdenko Huzjan in izpostavljena lepota tragičnosti bivanjske izkušnje

Med drugim bodo pripravili še tradicionalno razstavo Od skice do lutke, kjer se predstavljajo likovni ustvarjalci, ki svoj ustvarjalni opus večinoma posvečajo umetnosti lutkarstva in likovnemu ustvarjanju za najmlajše.

Bežigrajska galerija 2 bo program ob 45. obletnici svoje ustanovitve nadaljevala s pregledno razstavo slikarskega opusa Marka Šuštaršiča (1927–1976), predstavnika magičnega realizma, geometrizma in realistične figuralike. Med drugim napovedujejo še predstavitvi Zdenka Huzjana in Marjana Skumavca, leto pa bodo sklenili s tradicionalno glasbeno prireditvijo O.zvočenje 20 in z videofestivalom Narave 19.