Razstavo spremlja istoimenska pesniška zbirka. Foto: Kibla
Razstavo spremlja istoimenska pesniška zbirka. Foto: Kibla

Priznani slikar Zdenko Huzjan tudi na aktualni razstavi Zatišne lege nadaljuje s svojim večnim razmišljanjem o odtekanju življenja. O tem nam šepetajo figure, ki jih slikar postavlja na monokromni prostor, brezprostorje, da so tako odrešene časa in prostora, ujete v vakuumski "zdaj". "V čas brez razdalj. Poskus pobega pred spreminjanjem, staranjem, razkrajanjem ... pred smrtjo pa je vseeno neuspešen," preberemo ob razstavi.

Likovna dela spremlja pesniška zbirka Zatišne lege, v kateri umetnik razrešuje lastno zavračanje in sprejemanje neizbežnega. Zlasti prek impresij iz narave je v verzih izpostavljena lepota tragičnosti bivanjske izkušnje, ki daje vrednost življenju ravno zaradi nepredvidljivosti časa, a gotovosti konca.

Postavljanje razstave v razstavnem prostoru artKIT, kjer bo postavitev na ogled do 10. julija. Foto: Kibla
Postavljanje razstave v razstavnem prostoru artKIT, kjer bo postavitev na ogled do 10. julija. Foto: Kibla

Zdenko Huzjan (1948) sodi med predstavnike slovenskega modernega likovnega ustvarjanja na področju slikarstva. Lendavčan je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani leta 1972, kjer je obiskoval tudi specialko za slikarstvo (1972-1974). V naziv rednega profesorja za slikanje in risanje na Univerzi v Ljubljani je bil imenovan leta 1997.

Prepoznaven je kot slikar, grafik, kipar in pesnik. Svoje delo je predstavil na več kot 120 samostojnih razstavah, od tega na šestih retrospektivnih – med njimi so: Zdenko Huzjan. Grafike 1983-1994, pregledna razstava. Galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec, 1994; Zdenko Huzjan - retrospektivna razstava. Moderna galerija, Ljubljana, 1995 (preneseno v Umetnostni paviljon Maribor)).