Festival Ars Electronica išče vezi med umetnostjo, tehnologijo in družbo. Foto: Reuters
Festival Ars Electronica išče vezi med umetnostjo, tehnologijo in družbo. Foto: Reuters

Letošnji festival bo potekal pod naslovom V Keplerjevih vrtovih – Globalno potovanje pri kartiranju 'novega' sveta. Izhodišča točka festivala bo namreč Keplerjev vrt v Linzu v kampusu Univerze Johannesa Keplerja. Med starimi drevesi in na novo posajenim grmovjem bodo na ogled umetniška dela, ki bodo obravnavala človekov odnos do tehnologije in narave.

Vizionarski in igrivi projekti
V ravno dokončanih stavbah, ki jih bodo zdaj prvič odprli za javnost, pa bodo med drugim predstavljeni projekti Tehnološkega inštituta v Linzu. Ti bodo na vizionarski in tudi igriv način prikazali, kako bi lahko bila videti "odgovorna tehnologija". Delček dogajanja bo postavljen tudi na ulice mesta Linz.

Ker številni umetniki ne morejo potovati v Linz, so jih zaprosili, "da nas popeljejo v svoje studie, kjer ustvarjajo fantastična videodela", je na novinarski konferenci povedal sodelavec festivala Christl Baur.

Organizatorji na spletni strani obiskovalce z vsega sveta vabijo, naj se festivala udeležijo na spletu. Tako lahko izkoristijo številne nove možnosti, da doživijo festivalsko izkušnjo, podajo svoj komentar in razpravljajo ter svoje ideje delijo z drugimi na razstavah, delavnicah, konferencah, performansih in koncertih, ki bodo potekali na 120 lokacijah na vseh celinah. Kdor bo želel obiskati Keplerjev vrt v Linzu, si bo moral vstopnico rezervirati prek spleta.

V okviru festivala se bodo predstavili tudi slovenski izvajalci. Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje se bo na festivalu Ars Electronica predstavil s projektom Vrtoglavi ptič 2020 / Vertigo Bird 2020. Ta je nastal v okviru projekta Mreže centrov raziskovalne umetnosti RUK, ki ga Delavski dom Trbovlje vodi že več kot leto dni. Projekt bodo podrobneje predstavili na novinarski konferenci 11. septembra v Trbovljah. Širša javnost ga bo lahko videla na festivalu Speculum Artium, ki bo od 15. do 17. oktobra potekal v Delavskem domu Trbovlje.

V duhu največjega intermedijskega projekta v zgodovini Slovenije
Galerija Kapelica in Zavod Kersnikova sta na Ars Electronici 2020 udeležena v več programih. Umetniški vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan pravi, da so se na povabilo, naj iz Ljubljane spletno predstavijo Vrt Ljubljana, odločili, da predstavitev razširijo v duhu največjega intermedijskega projekta v zgodovini Slovenije, ki ga pravkar izvajajo. To je konSplatforma za sodobno raziskovalno umetnost, ki je financirana iz Evropskega kohezijskega sklada.

Festival Ars Electronica bo v Linzu gostil umetnike z vsega sveta, tudi Slovenije. Foto: Reuters
Festival Ars Electronica bo v Linzu gostil umetnike z vsega sveta, tudi Slovenije. Foto: Reuters

Na Ars Electronici bodo tako prisotni s konS Garden, v katerem predstavljajo dejavnosti devetih partnerjev z vse Slovenije. To so Kersnikova: Galerija Kapelica, RampaLab, BioTehna in Vivarium, Zavod projekt Atol, društvo Ljudmila, zavod Cona, zavod Aksioma, Akademija umetnosti Nova Gorica, Mladinski center Velenje, zavod Lokalpatriot Novo mesto in Mladinski kulturni center Maribor. Krpan obenem sodeluje še na treh konferencah.

Mladi bi rekli, da bo šlo za največje LAN-druženje na svetu, je na torkovi novinarski konferenci po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal direktor festivala Gerfried Stocker.

"Festivalski vrtovi" bodo locirani tako v prestolnicah kot v manjših krajih, pa tudi na raziskovalni ladji na Antarktiki. Temi, pri katerih sodelujejo številni partnerji, sta kultura v povezavi s covidom-19 in ekologija, predvsem nove tehnologije za varovanje podnebja.