Habitat Cascade, 2019. Instalacijsko okolje, ultrazvočna avdioinstalacija, video, stekleni predmeti narejeni za hobotnice. Fotografija z razstave, WAM-museum, Turku, Finland.
Habitat Cascade, 2019. Instalacijsko okolje, ultrazvočna avdioinstalacija, video, stekleni predmeti narejeni za hobotnice. Fotografija z razstave, WAM-museum, Turku, Finland.

Finski umetnik v svojih raziskavah prepletenosti medvrstnega sobivanja dela z gibljivimi slikami, zvokom, svetlobo, steklom, kemičnimi in mikrobnimi procesi ter z algoritmi, so zapisali v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), kjer se razstava nocoj odpira.

Plastenje in lomljenje materialnih odnosov
Zadnja leta se ukvarja z vprašanji ekologije, pojmi razširjenega uma in produkcijo znanja. Dela so pogosto narejena iz prosojnih in prozornih materialov, kar omogoča plastenje in lomljenje materialnih odnosov in različnih epistemoloških sistemov.

"Labirint odpira pot koži": Začenja se 13. festival Sonica

"Laitinen se že od leta 2016 v delu svojega umetniškega raziskovanja in prakse dotika raziskav razmišljanja in zavedanja ne-človeških umov, še zlasti hobotnic. To prikazuje z različnimi materialnimi prijemi: s steklenimi predmeti, izdelanimi za hobotnice, številnimi video- in avdiodeli in s serijo glifov – narejenih kot črkopis in kot niz steklenih predmetov – izpeljanih iz raziskav o gibih lovk pri hobotnicah," opisujejo v MSUM-u.

Vroče tekoče stekl in telesni gibi hobotnice
V sklopu Sonice bodo prikazali video Hemocianin, ki je nastal v sklopu razvoja teh raziskav. V videu, ki vzporeja prizore vročega tekočega stekla in telesne gibe hobotnice, umetnik raziskuje kognicijo in zavest hobotnice in njeno interakcijo s steklenimi skulpturami kot svojstveno arhitekturno intervencijo v njeno življenjsko okolje in njene (z)možnosti integracije vanj.

V zadnjem času se je Laitinen z deli predstavil na 21. bienalu v Sydneyju, 7. bienalu v Bukarešti, bienalu Screen City 2019 (Stavanger), SADE LA (Los Nageles), v Amado Art Spaceu (Seul), Moving Image v New Yorku, A Tale of a Tub (Rotterdam), Art Sonje Centru (Seul), v galeriji Helsinki Contemporary, v Muzeju sodobne umetnosti Kiasma, v EMMA – Espoo Museum of Modern Art, v Muzeju sodobne umetnosti Šanghaj in v Cinemateca do MAM Rio de Janeiro.

V sklopu 13. festivala sodobne elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti Sonica bo sicer deset dogodkov, predstavilo se bo prek 20 mednarodnih in slovenskih umetnikov.

Razstava Laitinena bo odprta do 3. oktobra.