Labirint odpira pot koži je naslov festivala, ki bo na osmih ljubljanskih prizoriščih potekal med 27. septembrom in 2. oktobrom.

Foto: Sonica
Foto: Sonica

Tema izhaja iz naslova kompozicije Maryanne Amacher, ustvarjene za plesno družbo koreografa Merceja Cunninghama, in služi "kot izhodišče za raziskovanje nevidnih sil, ki obdajajo in izvirajo iz naših teles, so v odnosu z našim okoljem, same med seboj in z mnogimi entitetami, ki nas sestavljajo". Letošnja tema "tudi sam festival dojema kot telo, ki ga vedno znova preoblikuje zvok", so zapisali organizatorji festivala iz Muzeja tranzitornih umetnosti MoTA.

Program 13. Sonice si lahko pogledate tukaj.

Osrednji del festivala, ki se začenja čez teden dni, prinaša še pet koncertnih večerov, performans, projekcijo filma, program okroglih miz in predavanj ter otvoritveno razstavo v +MSUM.

Na tej se bo predstavil finski umetnik Tuomas A. Laitinen z video delom Hemocianin, "v katerem sledi igrivi interakciji hobotnice s steklenimi skulpturami kot svojstveni arhitekturni intervenciji v njen habitat in raziskuje (z)možnost integracije vanj".

Foto: Sonica
Foto: Sonica

O zgodovini industrial glasbe
Drugi festivalski dan bo potekal v Slovenski kinoteki, kjer bo na sporedu film Balada o Genesis in Lady Jaye (2011) v režiji Marie Losier. "Film o zgodovini industrial glasbe, o Genesisu kot povezavi med pre- in postpunkom ter underground sceni 70. let hkrati pripoveduje zgodbo o veliki romantični ljubezni iz začetka 90. let, ko sta Genesis in Lady Jaye začela z vrsto kirurških posegov, da bi se združila v tretje, pandrogeno bitje," piše v najavi.

Brezmejni umi telesa
Festival Sonica se bo 29. septembra preselil v Muzej za oblikovanje in arhitekturo (MAO), kjer bo popoldne sprva na sporedu diskurzivni program, ki so ga organizatorji pripravili s SIGIC-em in Centrom za Kreativnost. Prva okrogla miza bo posvečena festivalski razstavi Brezmejni umi telesa, druga, ki jo bo vodil Luka Zagoričnik, pa bo posvečena orodjem, ki jih lahko uporabi mlad glasbenik za prodorno kariero. Sledil bo pogovor urednice Resident Advisorja Chloe Lula z glasbenikom in vodjem založbe in studia Multiverse Jamesom Ginzburgom, osrednje predavanje pa bo posvečeno naslovni temi festivala – o arhivu ameriške skladateljice in umetnice Maryanne Amacher.

Foto: Sonica
Foto: Sonica

"V hipnotično robno polje percepcije zvoka"
Diskurzivno dogajanje v MAO-u bo zaokrožil koncertni večer, ki ga bo zaznamovala koncertna premiera povratniškega albuma Octexa z naslovom Mindrifft, v kateri glasbenik poslušalce pelje "v hipnotično robno polje percepcije zvoka, v pulziranja in ritmične premike, v zanko ponavljanja in razlike, ki se tvori v naših slušnih kanalih izven osnovne zvočne materije". Oder bodo zasedli tudi TetaMeta, ameriško-nemška producentka in DJ-ka Swan Meat ter domači DJ kolektiv Nimaš Izbire.

Tradicionalni koncertni večer v CUK Kino Šiška bo uvedel eden od najbolj raznovrstnih domačih kitaristov Domen Gnezda, sledila bo premiera avdiovizualnega projekta Pareidolia britanskega producenta Spatiala. V Ljubljano se s solo nastopom vrača tudi Shackleton, po napovedi "ena od najvplivnejših, brezkompromisnih in raziskujočih figur v bas kulturi".

"Alkemistična ženska mistika"
Na koncertnem večeru v Klubu Cankarjevega doma 1. oktobra bodo nastopili Riccardo la Foresta, Silvia Rosani in James Ginzburg ter zaigrali na glasbila, ki so jih izdelali sami. Koncertom bo po napovedi sledil "transcendentalni DJ set" MBJ Wetware B2B TUUM.

Zaključni festivalski večer, ki bo 2. oktobra potekal v sodelovanju z Mestom žensk v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana, pa bo zaznamovala alkemistična ženska mistika. Nastopila bo Aisha Devi, katere performansi povzdigujejo prisvojene vzorce pop in rave kultur, ob njej pa bosta oder zasedli še Jessika Khazrik in Kezz.

Začetek festivala Sonica in razstava Hemocianin