Za
Za "uglasbitev" so si pri Googlu izbrali slavno umetnikovo delo Rumeno rdeče modro iz leta 1925. Foto: Google

Googlov oddelek za umetnost je združil moči s Centrom Pompidou pri projektu Sounds like Kandinsky. Projekt izhaja iz podatka, da je ruski umetnik Vasilij Kandinski pri ustvarjanju nekaterih svojih del uporabil moč sinestezije: skozi oblike in barve je na svojih slikah upodabljal glasbo. "Barva je klaviatura, oči so harmonije, duša je klavir," je nekoč zapisal. "Umetnik je roka, ki igra, s pritiskanjem na tipke ustvarja vibracije v duši."

Snovalci projekta želijo podrobneje predstaviti sposobnost sinestezije, nevrološki pojav, ki so ga pri sebi so v zgodovini opažali številni umetniki, denimo Arthur Rimbaud, Billie Eilish in Pharrell Williams.

Vasilij Kandinski v svojem pariškem ateljeju, ki ga lahko zdaj virtualno tudi obiščete. Foto: Google
Vasilij Kandinski v svojem pariškem ateljeju, ki ga lahko zdaj virtualno tudi obiščete. Foto: Google

Vasilij Kandinski (1866–1944), pionir abstraktnega slikarstva, je verjel, da abstrakcija omogoča globok, metafizičen izraz in da je posnemanje narave v nasprotju s tem procesom. Iznašel je slikovni jezik, ki je imel zelo malo skupnega z realnostjo in ki je odražal umetnikovo notranjo izkušnjo.

Projekt Sounds like Kandinsky (Zveni kot Kandinski) omogoča pobližje spoznati sinestetične sposobnosti Kandinskega, zaradi katerih je lahko zvoke, harmonije in vibracije na platnu predstavil z linijami, formami, barvami in drugimi motivi.

Sodelujete lahko sami: interaktivno poigravanje z zvokom
V sklopu projekta je na voljo tudi interaktivni spletni preizkus Play a Kandinsky, ki je nastal v sodelovanju z eksperimentalnima glasbenikoma Antoinom Bertinom in NSDOS-om. Glasbenika sta se oprla na slikarjeve zapiske o čutnem zaznavanju, Google pa je prispeval program, ki se je na podlagi teh informacij naučil simulirati zvok, podoben temu, kar naj bi slišal Kandinski med nastajanjem enega svojih najslavnejših del. S pomočjo programa, vezanega na slovito sliko Rumeno rdeče modro iz leta 1925, je zato zdaj mogoče virtualno izkusiti približek tega, kar je Kandinski slišal in čutil med slikanjem. Na interaktivni spletni strani lahko "poslušate" celo sliko ali njene posamezne elemente ter sestavite lastno kompozicijo glede na svoja trenutna občutja.

Na sprehod po ateljeju
Hkrati pa so za projekt digitalizirali okoli 3700 umetnin, dokumentov in zasebnih fotografij umetnika. Prek teh je mogoče spoznati njegove spomine iz otroštva, utrinke z umetnikovih počitnic v družbi Paula Kleeja in njegov studio v pariškem Neuillyju. Lahko si privoščite tudi virtualni izlet med detajli slike Nebesna modrina iz leta 1940.