Foto: Galerija P74/Lucija Klauž
Foto: Galerija P74/Lucija Klauž

Galerija P74 nadaljuje cikel razstav "mladi", v sklopu katerega na strokoven način predstavljajo umetnike mlajše generacije. Naslednji umetnici, ki bosta razstavljali svoja dela, sta študentki Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Liza Jutra Norčič in Lucija Klauž (obe sta letnik 1999). Jutra Norčič je svojo razstavo naslovila Tišina, ki jo dolgujemo, Klauž se predstavlja s projektom z naslovom nikoli se ne vrnem na isto mesto, vsakič se spotaknem ob nekaj drugega (opišem naj, kje sem? vidim drevesa in železniške tire. ampak mogoče je bilo to včeraj.).

Lucija Klauž: "Trenutek ob pritisku na sprožilec nikoli ni tisti, ki ga umetnica izbere."
"Avtorica je v postavitvi združila medija fotografije in videa, vsebinsko pa jo je zanimalo, kako (po)ustvariti občutek nostalgije znotraj povezave časa in prostora," so o razstavi Lucije Klauž sporočili iz Galerije P74. "Fotografije, na katerih temelji projekt, je snemala skozi okno, z mobilnim telefonom, med vožnjo z vlakom. Z digitalnim vmesnikom in povečavo je svoj pogled približala oddaljeni krajini in zajete podobe s tem izmaknila iz celote, neznatni, nenačrtni premiki telefona pa odvzamejo nadzor nad njihovo končno podobo."

Umetnica se sprašuje, ali se lahko ustvari nostalgija brez temelja na realnem spominu in / ali osebnem, torej če se poskušaš popolnoma umakniti impulzu, ki ustvarja občutek nostalgičnosti, utemeljen na resničnosti? "Nastala instalacija je nabor poskusov znotraj relacije prostor – čas – spomin, ki ustvarjajo fragmentiran ambient, v njem pa lahko iščemo potencialne povezave med posameznimi eksperimenti, kjer se poudarki nagibajo v različne smeri; ravni prostorskosti, časovnosti ter osebnega oziroma odmaknjenega variirajo," so še opisali razstavo Lucije Klauž.

Odprtje samostojnih razstav Lize Jutre Norčič in Lucije Klauž v Galeriji P74 bo nocoj, 16. januarja 2024, med 19.00 in 21.00 uro.

Foto: Galerija P74/Arhiv umetnice
Foto: Galerija P74/Arhiv umetnice

V ospredju del Lize Jutre Norčič so nesmisel, repeticija in multiplikacija
"V zadnjem letu se študentka slikarstva Liza Jutra Norčič ukvarja predvsem z vprašanjem (navideznega) nesmisla ali natančneje – kako se ta preko procesov ponavljanja in pomnoževanja intenzivira in postopoma pridobiva smisel," so drugo samostojno razstavo predstavili v Galeriji P74. "Zanima jo, kako naključje, človeška psiha ter počutje vplivajo na mehansko opravilo sistematičnega in/ali ritmičnega ponavljanja brezosebnih potez in kako nato končni produkt pridobiva osebne, avtobiografske lastnosti. Obdobje krize umetniškega izražanja znotraj slikarstva jo je vodilo k poseganju po drugih medijih in nastanku del, ki jih zaznamuje site-specifičnost in pogosto nastajajo v dolgotrajnih, repetitivnih procesih, tudi z določeno mero absurda."

Liza Jutra Norčič se v zadnjem letu posveča pretežno prostorskim intervencijam. Osredinja se predvsem na ne-smisel, repeticijo in multiplikacijo, ki so tako vsebinsko kot tudi tehnično prepletena v samem nastajanju del, v tej procesualnosti pa oblikujejo različne pomene, so opis umetnice sklenili v galeriji.