V zagrebški galeriji Spot bo danes vrata odprla razstava del Jake Babnika z naslovom Stilske vježbe (Vaje v slogu). Ogledate si jo lahko do 8. oktobra, njen kustos pa je Miha Colner.

Po principu slogovnih vaj Jaka Babnik raziskuje transformativna orodja in nepisane kriterije, ki določajo t.i. kakovostno fotografijo ali umetniško delo, ne le v smislu tehnične in formalne izvedbe, temveč tudi glede na izbiro teme in zaželenega namena, pojasnjujejo v galeriji Spot. Zanimajo ga fotografije, ki so po parametrih naučenih kulturnih in estetskih kodov morda formalno popolne in privlačne, a v resnici ne vsebujejo nobenega pravega sporočila.

Babnikova serija fotografij je
Babnikova serija fotografij je "rezultat vaj iz poznavanja teorije umetnosti", ki je pri ustvarjalnem delu v polju vizualne kulture neobhodno. Foto: Jaka Babnik

Omenili so še, da Babnik z novimi fotografijami z veliko mero samorefleksije odpira številna vprašanja, kot so, kaj naredi fotografijo dobro in učinkovito, kakšne so norme, konvencije in formule v vizualni kulturi in kako spremljati fenomen t. i. "naučene predvidljivosti" v vsakdanjih izkušnjah. Umetnik s takšnimi predpostavkami presega fotografijo in fotografski medij in se znova obrača k založništvu tiskanih medijev, so še navedli.

Babnik se pri svoji "umetniški raziskavi" torej obrača tudi k samemu sebi in lastni vizualni percepciji. S (samo)ironijo in humorjem ugotavlja, da tudi sam ne more biti imun na naučene kulturne kode, ki vplivajo na posameznikovo ustvarjanje, ne glede na to, ali gre za umetniške ali za komercialne projekte.

Babnik deluje kot fotograf, umetnik in založnik. Priznanje na slovenski in mednarodni sceni je pridobil s projekti, kot so Mi smo psi, Sveta zemlja, Why So Serious, Pygmalion in Time Leveling, so še izpostavili. Je tudi soustanovitelj in solastnik založbe Rostfrei Publishing, ki izdaja knjige umetnikov in fotografske knjige.