"Slikarstvo v sedanjosti se poraja z infekcijo in se nahaja v hibridnih oblikah, torej tako v zanj značilnih kot neznačilnih formah. Forme se vzpostavljajo skozi zgodovino. Vendar je slikarstvo podvrženo konstantni ekstenziji, ki ni izključno zgodovinska, še manj linearna ali zvedena na formo, in zgosti pozornost v sliki, ne zgolj kot mediju," je dodala.

Foto: Ksenija Čerče
Foto: Ksenija Čerče

Razstava z naslovom Kdo se boji roza barve?, ki se bo odprla nocoj, napoveduje slikarski razmislek o položaju, v katerem je slikarstvo danes, so sporočili iz galerije. Kustosinja je Andreja Borin.

"Dejstvo je, da se je obstoj slikarstva, vključno z lastno negacijo, v preteklosti konstituiral v različnih pojavnih oblikah in da so danes, v postdigitalni in postinternetni situaciji, v slikarstvu na preizkušnji ne le njegova elastičnost, temveč predvsem mehanizmi in potenciali njegove absorbne transgresije," v spremnem besedilu Ksenija Čerče.

Posebej danes, ko je množičnost/komunikativnost vizualnega podobotvorja do te mere dominantna, da presega jezik, je morda prav slikarstvo tisto, ki v odnosu do formata, skozi katerega komunicirajo podobe, poseduje relevanten glas.

-

Umetnica še razmišlja, da je posebej danes, ko je množičnost/komunikativnost vizualnega podobotvorja do te mere dominantna, da presega jezik, morda prav slikarstvo tisto, ki v odnosu do formata, skozi katerega komunicirajo podobe, poseduje relevanten glas.

Ksenija Čerče (1969) je diplomirala in magistrirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2003 je prejela Fulbrightovo štipendijo za izpopolnjevanje v ZDA, kjer je magistrirala iz videa in sound arta.

Ustvarja tako na področju slikarstva kot na področju zvočne in videoumetnosti, kjer je njeno delo usmerjeno k raziskovanju elementarnih tem: fenomenologiji materialnosti, doživljanju razmerij med vizualnim in slušnim zaznavanjem ter predvsem značaju večplastne soodvisnosti medijev, v katerih se porajajo, piše na spletni strani Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer je izredna profesorica na področju slikarstva.

Razstava bo na ogled do 27. novembra.