Foto: World Chess Hall of Fame
Foto: World Chess Hall of Fame

V razstavo Radiant Gambit (Sijoči gambit), ki se razprostira čez dve nadstropji te muzejske ustanove, je vključenih 130 njegovih del, med katerimi je tudi nabor umetnin iz zasebne zbirke, ki do zdaj še niso bile predstavljene javnosti.

Foto: World Chess Hall of Fame
Foto: World Chess Hall of Fame

Tudi umetnine Haringovih sodelavcev
Razstavljena so tudi dela lokalnih in drugih umetnikov, ki jih je Haring navdihoval. Med njimi sta LA2 oziroma Angel Ortiz, ki je kot najstnik šest let sodeloval s Haringom, in Thierry Noir, domnevno prvi umetnik, ki je slikal na Berlinski zid. Oba sta k razstavi prispevala šahovska seta, piše portal Artdaily.

Kuratorka Shannon Bailey je dejala, da jim je v dvorani svetovno znanih šahistov v čast predstaviti razstavo Keitha Haringa, ki vključuje dela iz njegove celotne kariere.

Dodala je, da je umetnikov vpliv tudi tri desetletja po njegovi smrti zelo močan. "Verjel je, da je umetnost za vsakogar, podobno kot v naši dvorani menimo, da je šah za vsakogar," je sklenila kuratorka.

Leta 1958 v Pensilvaniji rojeni Haring se je z 20 leti starosti preselil v New York, kjer je postal del tamkajšnje brbotajoče scene uličnih umetnikov in se takrat seznanil tudi s popartom in grafiti. Prijateljeval je z ikonami, kot sta prav tako že pokojna Andy Warhol in Jean-Michel Basquiat, pa tudi z Madonno in Grace Jones.

Foto: World Chess Hall of Fame
Foto: World Chess Hall of Fame

Umetnost za čim širši krog ljudi
Haring je že zgodaj razvil svojstven in nadvse prepoznaven slog obrobljenih figur, ki je blizu tako stripovski kot ulični umetnosti. Deklariral se je za političnega umetnika, ki je s svojimi deli želel nagovoriti čim širše občinstvo. Boril se je proti kapitalizmu in rasizmu ter nazadnje proti tabuizaciji aidsa. Umrl je leta 1990 zaradi zapletov, povezanih prav z aidsom.