Tanja Vujinović. Sphere3: Infrastruktura, 2020. Foto: osebni arhiv
Tanja Vujinović. Sphere3: Infrastruktura, 2020. Foto: osebni arhiv

Festival, ki bo potekal v online obliki, v središče postavlja vprašanje, kateri in kakšni so virtualni svetovni danes, pravi sokuratorka festivala Živa Kleindienst.

V ospredju je tako izkušnja človeka z vsemi materialnimi omejitvami in družbenopolitičnimi okoliščinami, ki pogojujejo telo, pri čemer virtualna okolja razumemo kot prostore spekulativnih realnosti, spremenljivih identitet in hkrati vedno bolj perečih družbenih transformacij, je Živa Kleindienst še pojasnila na današnji virtualni novinarski konferenci.

Ne gre za vprašanje fascinacije nad tehnologijo kot tako
Tukaj ne gre za vprašanje fascinacije nad tehnologijo kot tako, temveč za kritično vrednotenje presečišč in ločnic med virtualnim in fizičnim. "Na eni strani se namreč soočamo z neizprosno ambicijo industrije po razvoju prepričljivih tehnologij, ki oblikujejo virtualno tako, da to v celoti prevzema, nadzira in podreja fizično, medtem ko na drugi strani nenehno blažimo nekompatibilnost tehnologije z našo materialno realnostjo," je dodala.

Untold Garden. Skiljelinjer (Lines of Demarcation), 2020.
Untold Garden. Skiljelinjer (Lines of Demarcation), 2020.

Letos se festivalsko dogajanje začenja s serijo spletnih seminarjev, ki bodo potekali prek aplikacije Zoom, vodila pa jih bo kritičarka Irena Borić. Vsak torek ob 18. uri se bodo ekipi Kible pridružili umetniki, ki bodo skozi svojo umetniško prakso in izbrana teoretska besedila prevpraševali virtualne svetove danes.

Čez teden dni bo tako potekal prvi letošnji spletni seminar z naslovom Digitalno medijsko okolje z gostjo, intermedijsko umetnico Saro Bezovšek, 26. januarja bo sledil seminar Snow Crash, katerega gostja bo hrvaška umetnica in animatorka Tea Stražičić, 2. februarja bo gostja seminarja Umetnost, tehnologija in humanizem kuratorka in vodja projektov zagrebškega centra za intermedijsko umetnost Kontejner Tereza Teklić, 9. februarja pa bo potekal seminar Reality Business s kolektivom BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica.

Spletni pogovori ob četrtkih ob 18. uri
Prav tako konec januarja nadaljujejo tematsko fokusirane spletne pogovore, ki bodo potekali v živo, pogovore pa bodo v pretočni obliki prenašali ob četrtkih ob 18. uri. Z gosti se bodo pogovarjali o načinih prezentacije in produkcije umetniških del v virtualnih svetovih ter vplivu pandemije na mednarodne festivale sodobne interdisciplinarne umetnosti.

Celostna grafična podoba festivala KIBLIX 2020. Avtor: Dorijan Šiško
Celostna grafična podoba festivala KIBLIX 2020. Avtor: Dorijan Šiško

V izložbenem oknu mreže raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije Ruk na spletni platformi bodo predstavili tudi pilotne projekte, ki jih partnerji mreže v sodelovanju z drugimi deležniki projekta izvajajo na osi Trbovlje–Maribor–Koper.

Predvidoma 27. januarja pa se začenja Slovenia Global Game Jam, ki ga bodo izvajali v sodelovanju z Društvom razvijalcev igre Slovenije.