Za Palčičeva likovna dela je značilna vehementna, čustveno podložena in barvno razgibana govorica, v središčni legi njegovih slik je pogosto človek. Foto: palcic.it
Za Palčičeva likovna dela je značilna vehementna, čustveno podložena in barvno razgibana govorica, v središčni legi njegovih slik je pogosto človek. Foto: palcic.it

Prek spletnih aplikacij si lahko ob 16.00 ogledate odprtje razstave tržaškega slikarja Klavdija Palčiča, ki ga bodo prenašali iz galerije Kulturnega doma v Gorici. Postavitev ob 80. rojstnem dnevu enega vodilnih slovenskih slikarjev v tržaškem kulturnem okolju bosta predstavila goriška likovna kritika Nelida Nemec in Joško Vetrih.

Kontrasti so nekaj samosvojega in povsem normalnega za Palčičeve slike, na katerih največkrat lebdeče človeško telo v neopredeljenem, skorajda abstraktnem prostoru išče svoj pravi jaz.

Iztok Premrov

Klavdij Palčič se je rodil 5. avgusta 1940 v Trstu. Po maturi na znanstvenem liceju v Trstu je sprva nameraval študirati politične vede, vendar se je nato odločil za likovno ustvarjanje ter se vpisal na umetnostni licej v Benetkah, kjer je leta 1964 tudi diplomiral. V 60. letih preteklega stoletja je poučeval risanje in umetnostno zgodovino na slovenskih srednjih šolah na Tržaškem in v Gorici in bil član tržaške skupine Raccordosei - Arte Viva, v 70. letih pa je ustanovil in več let vodil grafični atelje.

Od scenografij do knjižnih ilustracij
Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, risbo, scenografijo, kostumografijo ter ilustracijo mladinskih knjig in zbirk. Organiziral je vrsto samostojnih razstav, tako v Italiji kot Sloveniji in drugod po Evropi, ter sodeloval na številnih skupinskih razstavah. Kot scenograf in kostumograf je sodeloval z gledališči, kot so Slovensko stalno gledališče v Trstu, operno gledališče Verdi v Trstu, La Fenice v Benetkah, Mestno gledališče ljubljansko in ljubljanska Drama, ter na festivalu Dunajski slavnostni tedni.

Palčič je zaznamovan z Mediteranom. "Od tod silna čustva, temperamentne in razgibane podobe, od tod močne, odprte barve, od tod svetloba in napetost, od tod poudarjena erotika, a tudi kontemplacija. Kontrasti so nekaj samosvojega in povsem normalnega za Palčičeve slike, na katerih največkrat lebdeče človeško telo v neopredeljenem, skorajda abstraktnem prostoru išče svoj pravi jaz," je nekoč o umetnikovem slikarstvu zapisal likovni kritik Iztok Premrov.

Palčič sodi med sodobne avtorje, ki radi posegajo tudi po neslikarskih materialih in izvirnih ustvarjalnih postopkih. Foto: palcic.it
Palčič sodi med sodobne avtorje, ki radi posegajo tudi po neslikarskih materialih in izvirnih ustvarjalnih postopkih. Foto: palcic.it

"Palčičeva umetnost ni le evokativna, še manj pripovedna: je umetnost, v kateri abstraktna in figurativna govorica tekmujeta za prevlado v izražanju, ki pa ostaja v dialektičnem prekrivanju potez, risbe in barv vedno in namenoma pomensko nedorečena," pa je o Palčičevem ustvarjanju zapisala italijanska umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Franca Marri.

Za svoj bogati opus je Palčič prejel vrsto nagrad in priznanj v Sloveniji in tujini, med drugim leta 1984 nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo in scenografijo. Mesto Trst pa mu je leta 2001 priredilo retrospektivno razstavo v mestnem muzeju Revoltella. Ob njegovi 70-letnici so bile na več razstavah v Trstu, Gorici in Čedadu prikazana njegova dela različnih likovnih zvrsti, so zapisali organizatorji ob tokratni razstavi v Gorici.

Razstava je nastala v okviru praznovanja 39. obletnice odprtja slovenskega goriškega kulturnega hrama v sodelovanju upravnega odbora Kulturnega doma, agencije Tmedia iz Gorice in Slovenske kulturno gospodarske zveze (SKGZ) ter pod pokroviteljstvom Dežele FJK, občine Gorica in finančne družbe KB 1909.

Klavdij Palčič - 80-letnik