Srce, akril na platno, 80x80
Srce, akril na platno, 80x80

Razstava je na ogled v prvem preddverju Cankarjevega doma v sklopu cikla Likovni kritiki izbirajo. Njeno slikarstvo je po Kovičevih besedah primer minimalistične izraznosti s premišljenim ustrojem in neposrednim nagovarjanjem pogleda ob skrajnem barvnem redukcionizmu.

Umetnica strukturira slikovno polje z izbranimi geometrijskimi vzorci, pri čemer pojmuje barvo kot snov, ki je hkrati optični fenomen in predmet razmišljanja. V konkretnih primerih je v ospredju črna barva, slikarko fascinira njena polnost, njen dominantni učinek, ki ga poudarjajo v kvadratnih poljih reliefno izcizelirane diagonale, horizontale in vertikale, je zapisal.

Sorodna novica Morje, sonce, srce: Klavdija Jeršinovec ustvarja v "simbolični govorici barv in čistih form"

"V slikarskih delih geometrijskega tipa, kakršne ustvarja Klavdija Jeršinovec, barva ni v usodni korelaciji s formo, ampak je konstanten 'work in progress', z vsako aplikacijo nastane znova, da bi se vpisala v površino, kjer že prevladuje druga entiteta, v konkretnih primerih dinamična, v mrežne sestave povezana črnina."

Preberemo lahko tudi, da je v sodobni kaotični resničnosti umetniško ustvarjanje tista potencialna alternativa, ki išče in ponuja odgovor na vprašanje, kako svet predrugačiti ter ga narediti bolj vzdržnega, mirnejšega in sprejemljivejšega. S tega vidika je vsaka ustvarjena podoba nova estetska izkušnja, ki jo gledalec doživi individualno, umetnik mu s svojimi likovnimi rešitvami le predlaga smer, v katero naj se napoti, da jo bo doživel. "Slike Klavdije Jeršinovec so prepričljivi impulzi pri iskanju tega doživetja," je prepričan Kovič.

Klavdija Jeršinovec (1987) je dejavna v kostumografiji, slikarstvu, ilustraciji in umetniških zinih. Leta 2011 je diplomirala na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti, na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo pa magistrirala iz scenskega oblikovanja, izpopolnjevala se je tudi na bratislavski glasbeni akademiji VŠMU. Je prejemnica študentske Prešernove nagrade.

Med letoma 2010 in 2021 se je podpisala pod kostumografije številnih predstav in filmov. Kot asistentka kostumografije je sodelovala tudi pri slovenskih TV-serijah. Na modni reviji festivala Mladi v Kranju (2010) je bila uvrščena med deset najobetavnejših mladih modnih oblikovalcev.

V slikarstvu ustvarja v slogu geometrijskega minimalizma. Predstavila se je na več likovnih skupinskih razstavah kot tudi na nekaj samostojnih, denimo leta 2020 v Galeriji Kortil na Reki. Leta 2021 je bila nagrajena na piranskem Ex-temporu v kategoriji mladi avtor. Je tudi dobitnica nagrade mesta Grožnjan na Ex-temporu Grožnjan 2022.

Razstava, ki jo v Cankarjevem domu (CD) pripravljajo s Slovenskim društvom likovnih kritikov, bo odprta do 12. aprila, so sporočili iz CD-ja.