Gustav Klimt se je rodil leta 1862 in je po zaključeni šoli za umetno obrt od leta 1879 delal pri slikarju Hansu Makartu. Foto: Wikipedia
Gustav Klimt se je rodil leta 1862 in je po zaključeni šoli za umetno obrt od leta 1879 delal pri slikarju Hansu Makartu. Foto: Wikipedia

Zaradi tako velikega zanimanja bodo razstavo podaljšali do 6. januarja 2019.

Največja galerija z videoprojekcijami na svetu
Postavitev v stari livarni na vzhodu Pariza uporablja 140 projektorjev, ki z deli dunajskega slikarja preplavljajo tla in zidove prostora.

Na drugi strani mesta pa Schiele
Razstava o Klimtu je v L'Atelier des Lumieres, ki je največja galerija z videoprojekcijami na svetu, na ogled ravno v času, ko na drugi strani francoske prestolnice veliko zanimanje žanje razstava Klimtovega učenca Egona Schieleja. Ta je v Ustanovi Louisa Vuittona na zahodu Pariza odprta še do 14. januarja.

Klimta bodo februarja nasledila najbolj znana platna Vincenta Van Gogha, med njimi slavne Sončnice.

Klimt in Schiele pa sta prikazana tudi na razstavi v Kraljevi akademiji v Londonu, ki je na ogled še do februarja.

Slovita umetniška skupina Dunajska secesija
Gustav Klimt se je rodil leta 1862 in je po zaključeni šoli za umetno obrt od leta 1879 delal pri slikarju Hansu Makartu. Štiri leta kasneje je odprl lasten studio, specializiran za stensko slikarstvo.

Leta 1897 je na Dunaju ustanovil slovito umetniško skupino Dunajska secesija. Začetek nove ustvarjalne faze v njegovem delu je pomenil Beethovnov friz, ki je nastal za XIV. secesijsko razstavo leta 1902.

"Vsa umetnost je erotična"
Na njej sta bili v ospredju ornamentika in zlata barva – njun spoj je vrhunec doživel s sliko Poljub. Sicer pa je bil Klimtov osrednji subjekt žensko telo, njegova dela zaznamuje odkrit eroticizem. In tako je tudi sam nekoč dejal: "Vsa umetnost je erotična."

Leto 1918 je bilo na Dunaju posebno tragično, saj so se poslovili Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner in Koloman Moser, štirje ključni predstavniki dunajske secesije.