Strokovna žirija v sestavi Janka Vukmir (Institut za sodobno umetnost, Zagreb), Nina Skumavc (Galerija P74, Ljubljana) in Tadej Pogačar (Galerija P74, Ljubljana) je izbrala knjigi SMALL BUT DANGERS Slikanica, zvezek in ovojnica (samozaložba, 2022) in Matije Brumna Galeb (založba The Angry Bat, 2021).

Knjigi bo Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. prihodnje leto promoviral na osrednjih sejmih po Evropi in na sejmu NY Art Book Fair v New Yorku ter podprl produkcijo izdaje nove knjige umetnika.

Jaka Vatovec. Foto: Center in galerija P74
Jaka Vatovec. Foto: Center in galerija P74

V času sejma je bilo v Kapsuli mogoče videti izbran nabor knjig umetnika, katalogov, zinov in umetniških edicij domačih in tujih umetnikov in založnikov. Sodelovanje na sejmu so med drugim potrdili Sergej Vutuc, Nez Pez, Jaka Vatovec, Lealudvik, Marko K. Gavez, Darko Simičić, zagrebški Ištitut za sodobno umetnost, Mina Fina, Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. in Kodoji Press.

Lealudvik. Foto: Center in galerija P74
Lealudvik. Foto: Center in galerija P74

V Centru in Galeriji P74 ves čas posebno mesto v svojem programu namenjajo prav popularizaciji knjige umetnika. V letu 2003 so zasnovali zbirko knjig umetnika Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ki danes obsega več kot 500 knjig domačih in tujih avtorjev. Knjige, ki so jih založili, hranijo v številnih pomembnih svetovnih zbirkah knjig umetnika, kot so newyorški Muzej sodobne umetnosti (MoMA), Metropolitanski muzej umetnosti in Mednarodni center fotografije, Narodni center za sodobno umetnost (CNEAI) v Parizu, Muzej moderne umetnosti Waserburg v Bremnu in londonski Collection of the University of South End.

Ob sejmu bodo danes tudi proslavili četrt stoletja delovanja Centra in Galerije P74, ki je, kot so zapisali pri Zavodu P.A.R.A.S.I.T., prinesel nov model samoorganizirane in neodvisne umetnostne institucije, ki je vzpostavila premik od klasičnega razstavišča k bolj procesualnim in diskurzivnim oblikam delovanja.

Sergej Vutuc. Foto: Center in galerija P74
Sergej Vutuc. Foto: Center in galerija P74

"V dveh desetletjih in pol smo odigrali odločilno vlogo pri soustvarjanju celovite sodobne kulturne ponudbe v mestu, pri ustvarjanju novih povezav in sodelovanja med umetniki, znanstveniki in publiko, pri aktivni podpori inovativnih in raziskovalnih oblik umetnosti in kulture, pri socialnem vključevanju, pri podpori in pomoči najmlajšim generacijam umetnic in umetnikov, pri sodelovanju z generacijami starejših ustvarjalk in ustvarjalcev, občank in občanov," so še zapisali pri Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E.

V tem obdobju so se, kot dodajajo, v njihovih prostorih, predstavili pomembni domači in mednarodni ustvarjalke in ustvarjalci, kot so Milena Usenik, Drago Dellabernardina, Hito Steyerl (Berlin), Temporary Services (Chicago), Peter Walsh (New York), Paula Roush (London), Yona Friedman (New York), Carla Accardi (Rim), Geta Bratescu (Bukarešta). Prav tako so prvič samostojno razstavljali v Sloveniji ključne avtorice in avtorji novih umetniških praks iz regije, kot so med drugim Sanja Iveković, Goran Trbuljak, Dalibor Martinis, Grupa 143, Dan in Lia Perjovschi in Miško Šuvaković.

Odprtje sejma knjig in umetniških publikacij v Galeriji P74