V Borodojanki v bližini Kijeva je Banksy ustvaril upodobitev dečka, ki v judoističnem dvoboju premaguje moškega, ki spominja na ruskega predsednika, sicer nosilca črnega pasu v tej borilni veščini. Foto: AP
V Borodojanki v bližini Kijeva je Banksy ustvaril upodobitev dečka, ki v judoističnem dvoboju premaguje moškega, ki spominja na ruskega predsednika, sicer nosilca črnega pasu v tej borilni veščini. Foto: AP

Banksy je pred štirimi dnevi z objavo na svojem profilu na Instagramu potrdil avtorstvo upodobitve telovadke, ki dela stojo med ruševinami v Borodjanki.

Sorodna novica Banksy očitno ustvarja v Ukrajini in je za zdaj potrdil avtorstvo ene stvaritve

Zdaj pa je za The Art Newspaper potrdil, da je avtor vseh sedmih stvaritev, o katerih se je ugibalo, ali so njegove. V preteklem tednu so bile poleg telovadke opažene še tri stenske poslikave v Banksyjevem slogu.

Mali zmagujoči judoist, gugajoča se otroka in ritmična telovadka
Prav tako v Borodjanki je vzniknila upodobitev dečka, ki v judoističnem zavihti moškega, ki spominja na ruskega predsednika, za katerega je znano, da ima črni pas v judu. Mesto Brodjanka, ki leži 54 kilometrov severozahodno od ukrajinske prestolnice, je sicer bilo med najbolj bombardiranimi takoj po invaziji februarja letos. Ruski vojaki so v mestu vztrajali več tednov po začetku vojne, ukrajinske sile so ga osvobodile aprila.

V Kijevu je mogoče videti stvaritev na betonski obrambni strukturi, ki upodablja otroka, ki sta videti, kakor da bi sedela na protitankovski oviri, ki jo uporabljata kot gugalnico. V kijevskem predmestju Irpinj pa so opazili upodobitev ritmične telovadke z vratno opornico, ki nastopa s trakom in navidezno lebdi tik nad luknjo na pročelju zgradbe.

Nove Banksyjeve stvaritve v Ukrajini

Ženska s plinsko masko, starostnik v kadi in jedrska bojna konica
Poleg avtorstva teh del je Banksy potrdil, da so njegove še tri stvaritve na objektih v Ukrajini. Med njimi je upodobitev ženske v domači halji z navijalkami v laseh, ki ima nadeto plinsko masko, v rokah pa drži gasilni aparat. Na naslednji je mogoče videti starejšega bradatega moškega v kopalni kadi s krtačo za hrbet v roki. Za še eno delo je umetnik vključil že obstoječ grafit penisa, ki ga je tako rekoč preobrazil v jedrsko bojno konico, naloženo na oklepni tovornjak.

Sredstva za otroško bolnišnico v Kijevu
Ta nova dela so Banksyjeve prve javne stvaritve po več kot enem letu, čeprav ni prvič, da je njegovo delo povezano z Ukrajino. Marca je bil na dražbi prodana natisnjena kopija ene njegovih najbolj znanih protivojnih stvaritev CND Soldiers, ki se je leta 2003 pojavila pred parlamentom v Londonu med protesti proti vojni v Iraku. Delo so za nekaj več kot 100.000 evrov prodali na dražbi, sredstva pa so bila namenjena otroški bolnišnici v Kijevu, piše The Art Newspaper.

Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: EPA
Foto: EPA