Banksyjeva stvaritev na zidu zapora v Readingu, kjer je bil med letoma 1895 in 1897 zaprt tudi Oscar Wilde. Foto: EPA
Banksyjeva stvaritev na zidu zapora v Readingu, kjer je bil med letoma 1895 in 1897 zaprt tudi Oscar Wilde. Foto: EPA

Med častnimi profesorji so med drugim bili tudi oblikovalec Terence Conran, vizualna umetnica Morag Myerscough in violončelist Julian Lloyd Webber. Univerza za kreativno umetnost (UCA) ima kampuse v Canterburyju, Rochesterju, Epsomu, Farnhamu in Maidstoneu, med njenimi diplomanti pa so umetniki, kot so Tracey Emin, Billy Childish in Humphrey Ocean.

Vendar kot navaja The Art Newspaper, si študenti ne morejo obetati, da bi jim Banksy predaval o šabloniranju ali vodil seminarje o političnem aktivizmu, saj je naslov zgolj simboličen.

Banksy kot zgled za študente
"Banksy je eden najbolj znanih umetnikov Združenega kraljestva, znan je po vsem svetu – gre za primer, po katerem se lahko zgledujejo študenti UCA-ja," je dejal podrektor Bashir Makhoul, ki je tudi sam umetnik. Po njegovih besedah Banksy "uporablja svoj talent, da posega v status quo, hkrati pa nas vse izziva, da se spoprimemo z nekaterimi ključnimi vprašanji našega časa: vojno in mirom, neenakostjo in vlogo umetnosti kot nosilca družbenega izražanja."

Sorodna novica Banksy z nagradno igro zbira denar za begunce

Banksy bo prejel ta častni naziv "kot priznanje za humanitarna prizadevanja in vpliv, ki ga ima na svetovni umetniški sceni", so sporočili z univerze. Banksy je ustvaril dela po vsem svetu, vključno s postavitvijo ulične stojnice v Benetkah, stvaritvami na izraelskem ločevalnem zidu v Betlehemu, grafitiranjem na londonskih podzemnih vlakih, izdelavo stenskih poslikav po New Yorku in na zidu zapora v Readingu; vzpostavitvijo pop-up trgovine v Croydonu in celo potegavščino s samouničevalnim delom med dražbo pod streho hiše Sotheby's.

Sicer je ta najslavnejši anonimni umetnik znan tudi po svojem aktivizmu, vključno s financiranjem čolna za reševanje beguncev v Sredozemlju, spodbujanjem ljudi, da med pandemijo nosijo maske na javnem prevozu, in z opozarjanjem na brezdomstvo v božičnem času.

Anonimnega umetnika seveda ne bo na podelitev
Kot je povedal tiskovni predstavnik UCA, se Banksy "ni odzval na podelitev te častne profesure, zgolj potrdil je, da jo sprejema". Znano je tudi že, da ga ne bo na podelitvi naziva 6. julija, ko bodo podelili tudi diplome v Royal Festival Hall v Londonu. Namesto tega bo profesorsko mesto dodeljeno praznemu stolu, so še sporočili z UCA-ja.