Koroški pokrajinski muzej sestavljajo oddelek za arheologijo, oddelek za etnologijo, oddelek za zgodovino, oddelek za kulturno in umetnostno zgodovino, oddelek za tehniško dediščino, oddelek za dokumentacijo in oddelek za pedagoško dejavnost, imajo pa tudi skupne restavratorske delavnice na Ravnah.

V sklopu stalne razstave
V sklopu stalne razstave "Svet. Evropa. Mi." v muzeju predstavljajo prenovljeno zbirko rimskih kamnitih spomenikov. Foto: Koroški pokrajinski muzej

Današnja sodobna muzejska ustanova je nastala leta 2002 z združitvijo Koroškega pokrajinskega muzeja Slovenj Gradec in Koroškega muzeja Ravne na Koroškem, korenine obeh ustanov segajo v 50. leta prejšnjega stoletja, ko je bil leta 1951 v Slovenj Gradcu ustanovljen Okrajni muzej NOB, leta 1953 pa na Ravnah Delavski muzej Ravne na Koroškem.

Leta 1981 je muzej NOB s širitvijo delovanja dobil pokrajinski status, idejo o preoblikovanju muzeja iz posebnega v splošni muzej pa je narekovala potreba po širitvi iz ozko specializiranega muzeja v muzej z razvejano splošno dejavnostjo, v katerega se je muzej preoblikoval deset let pozneje, leta 1991. Muzej je v naslednjem desetletju razvijal nova področja delovanja z ustanovitvijo arheološkega oddelka leta 1992 in etnološkega oddelka leta 1997, jasneje se je izoblikovala pedagoška dejavnost, leta 1995 je začela delovati konservatorsko-restavratorska delavnica, hkrati pa je muzej pridobil ustreznejše depojske prostore, piše na spletni strani muzeja.

Dve leti po ustanovitvi muzeja v Slovenj Gradcu so leta 1953 na Ravnah na Koroškem s postavitvijo vodnega kladiva – repača na prostem zaznamovali ustanovitev Delavskega muzeja na Ravnah, ki je bil v prvih letih brez redno zaposlenega, vodil pa ga je upravni odbor. Od leta 1966 pa do leta 1991 je Delavski muzej deloval kot notranja organizacijska enota v okviru takratne Študijske knjižnice Ravne na Koroškem, leta 1991 pa je postal samostojni zavod in se leto pozneje preimenoval v Koroški muzej Ravne. Pozneje so nastali etnološka zbirka in rudarska zbirka v Črni na Koroškem ter leta 1979 Prežihov spominski muzej – Prežihova bajta.

Leta 2012 sta bili v skladu z novim Odlokom o ustanovitvi Koroškega pokrajinskega muzeja vzpostavljeni novi enoti, Muzej Dravograd in Muzej Radlje ob Dravi, ki je dobil prostore za delovanje v dvorcu Radlje. Danes Koroški pokrajinski muzej tvorijo štiri enote: Muzej Slovenj Gradec, Muzej Dravograd, Muzej Ravne na Koroškem in Muzej Radlje ob Dravi.

Razstava je na ogled na Trgu svobode v Slovenj Gradcu, potem pa sledijo gostovanja na Ravnah na Koroškem, v Dravogradu in Radljah ob Dravi, piše na spletni strani muzeja.