Razstava, ki jo v Galeriji Božidar Jakac odpirajo danes ob 19.00 in bo na ogled do 25. februarja prihodnje leto, pod naslovom Napačna ladja predstavlja kiparjeva nova in starejša dela.

Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Kot ob spremnem besedilu zapiše kustos razstave Miha Colner, umetnik z razstavo nadaljuje prepoznavno satirično interpretacijo sobivanja različnih vrst živih bitij in tehnoloških priprav, kar z vizualnimi sredstvi prenaša v humorne objekte in prostorske instalacije. Tudi tokrat srečamo hibridna bitja, v katerih se združujejo elementi raznolike flore in favne, pa tudi abstraktne forme, nekakšne monumentalne vrtavke ali pa spiralasti motroji, ki se vrtijo nad tlemi.

Tudi novejša dela so nastala kot umetnikov ironični odraz na interpretacije razvojne teorije in druge hipoteze o nastanku sveta, ki še v času empirične znanosti še vedno zlahka burijo duha. "Hkrati pa z deli aludira na aktualna okoljska nesorazmerja v sodobnem svetu, ko je velika množica divjih živih bitij zaradi razbohotenja človeka kot ultimativne invazivne vrste obsojena na propad in izginotje. Razstava Napačna ladja tako namiguje na idejo o poskusu pobega človeške vrste s prenasičenega planeta z vsemirskim plovilom, ki potnikom vsaj navidezno omogoča (skoraj) vse potrebno ugodje, ki pritiče sodobnim življenjskim slogom. Pobeg v širjave in globočine onkraj človeškega zaznavnega sveta, kjer naj bi popotniki oziroma ubežniki nemara našli bolj ugodno okolje, ki ga je mogoče dlje in bolj kakovostno izkoriščati, je zaznamovan z večno željo človeka po popolnem primatu in večnem odkrivanju novih svetov in organizmov," ob razstavi še zapiše Colner.

Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Damijan Kracina (1970) je sodobni umetnik, ki deluje predvsem na področju kiparstva, kljub temu pa je njegova ustvarjalna praksa izrazito interdisciplinarna. Leta 1996 je diplomiral na oddelku za kiparstvo in leta 1999 zaključil podiplomski študij kiparstva in videa na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 1992 je soustanovil umetniško skupino Provokart. Med letoma 1997 in 2000 je bil umetniški vodja umetniškega centra Artilerie Kluže, leta 2005 pa je bil soustanovitelj umetniške skupine Društvo za domače raziskave. Od leta 2010 je zaposlen kot profesor na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, kjer tudi živi in deluje.