S svetlopisom, kot ga je poimenoval, je s kratko osvetlitvijo le 15 sekund ustvaril pozitivno sliko, kar mu je omogočilo, da je portretiral in posnetke reproduciral.

Zmagovalka razpisa je Erjola Zhuka (Albanija, 1986) s projektom Oda moji družini. Foto: Erjola Zhuka
Zmagovalka razpisa je Erjola Zhuka (Albanija, 1986) s projektom Oda moji družini. Foto: Erjola Zhuka

S tem izjemnim zgodovinskim kontekstom je kot ustvarjen za praznovanje fotografije in njenega pomena, so zapisali pri festivalu, ki so ga otvorili v Layerjevi hiši v Kranju. Prva izvedba naslavlja vprašanja izolacije in svobode.

"Festival želi raziskovati kritična vprašanja našega časa, predstaviti različne perspektive mladih in uveljavljenih fotografov ter vizualnih umetnikov z vsega sveta, razstavljati, promovirati, podpirati in spodbujati ustvarjalnost slovenskih ter mednarodnih umetnikov in graditi močno in trajno stičišče sodobne fotografije," so zapisali.

Z inovativno umetnostjo za prihodnost
Po besedah organizatorjev je Kranj edinstveno mesto za gostovanje festivala fotografije. Srednjeveška zgodovina mesta "se plemeniti z angažirano ustvarjalnostjo našega časa in z inovativno umetnostjo za prihodnost."

Fotografski projekt: OBS-CU-RA Foto: Bruno Alencastro (Brazilija)
Fotografski projekt: OBS-CU-RA Foto: Bruno Alencastro (Brazilija)

Na razpis Kranj Foto Fest na temo IZOLACIJA I SVOBODA je prispelo 142 prijav iz 41 držav. Zmagovalka razpisa je Erjola Zhuka (Albanija, 1986) s projektom Oda moji družini. O zmagovalcu je odločila žirija v sestavi Barbara Čeferin, Fernanda Prado Verčič, Moritz Neumüller, Klavdij Sluban in Ciril Jazbec. Serije, ki jih je žirija uvrstila v ožji izbor, bodo predstavljene na različnih lokacijah v središču mesta.

Program vključuje razstave, pogovore, delavnice, tečaje, projekcije in preglede portfoliov. Poleg razstav se bodo obiskovalci lahko udeležili vodstev in delavnic z avtorji razstav, sprehoda po sledeh izumitelja Janeza Puharja z vodjo festivala in sorodnico izumitelja, Petro Puhar, predavanja Arneta Hodaliča in Katje Bidovec, pogovora z gostujočimi fotografi, prikaza fotografskih tehnik 19. stoletja z Borutom Peterlinom in številnih drugih dogodkov.

Festival bo trajal do 30. septembra.