Kristina Ravnikar. Mentorja, enokanalni video, 6' 24'', 2020 (zajem zaslona). Foto: Ema Radovan
Kristina Ravnikar. Mentorja, enokanalni video, 6' 24'', 2020 (zajem zaslona). Foto: Ema Radovan

Uranjek Vaukmana uči risati križe, saj izvaja Vsaj en križ na dan od 1. 1. 2002. Vaukman pa Uranjeka uči fotografirati, natančneje, portretirati, saj Vaukman svojo umetniško prakso v zadnjih letih fokusira na avtoportret. V oktobru sta tako začela eno dopoldne na teden preživljati v Uranjekovem ateljeju, kjer je Vaukman vsakič narisal dva križa pod Uranjekovim mentorstvom, Uranjek pa ga je medtem fotografiral pod Vaukmanovim mentorstvom.

Mentorja, barvna fotografija, 2021. Foto: Dušan Josip Smodej
Mentorja, barvna fotografija, 2021. Foto: Dušan Josip Smodej

Nastala je razstava z naslovom Mentorja: Uranjek Vaukman, ki je trenutno postavljena v Fotopubovem projektnem prostoru. Spremlja jo citat Gerharda Merza: "Zgodovina umetnosti je zgodovina prijateljstva." Umetnika namreč tesno prijateljstvo gojita že nekaj let. Čeprav pripadata zelo različnim generacijam in izhajata iz popolnoma drugačnih okolij, sta združena skozi vzajemno spoštovanje drug drugega dela in bivanjsko lahkotnost, ki ju kljub razlikam močno povezuje, so zapisali v Fotopubu.

"Dvojci ali kolektivi izvirajo iz prijateljstev"
Uranjek, ki že od mladih let ustvarja v kolektivu/ih, ki so sicer začetno generacijsko in geografsko pogojeni, to prakso razširja na delo v dvojcih s svojim sodelovanjem z Radenkom Milakom, sicer devetnajst let mlajšim bosanskim umetnikom, in jo nadaljuje v projektu Mentorja s še mlajšim Tadejem Vaukmanom. "Dvojci ali kolektivi izvirajo iz prijateljstev, ki jih nadgrajuje skupna ljubezen do umetnosti in želja po nadgradnji sicer že močno teoretsko konstruktivnega odnosa v zvezo, ki obrodi dejanske umetniške plodove," lahko preberemo ob razstavi. Video je ustvarila Kristina Ravnikar, kurator razstave pa je Dušan Josip Smodej.

Izmenjava znanj in vplivov
Vzajemna izmenjava znanj in vplivov razširja umetnikova razumevanja umetnosti in postopoma gradi novo, popolnoma sveže umetniško delo oz. serijo teh, podobno kot pri šahu Marcela Duchampa in Johna Cagea, ki sta v šestdesetih ustvarila glasbeni šah, ki sta ga nato performativno igrala.

Križ (Mentorja), kreda, 59 x 42 cm, 2021. Foto: Arhiv umetnika
Križ (Mentorja), kreda, 59 x 42 cm, 2021. Foto: Arhiv umetnika

Roman Uranjek (1961) je soustanovitelj skupine IRWIN (1983), kakor tudi umetniške grupacije Neue Slovenische Kunst (1984) in oblikovalskega studia Novi Kolektivizem, ki deluje od leta 1984. Od 1. januarja leta 2002 dela pri umetniškem projektu "At least one cross a day", kar pomeni, da vsak dan ustvari par likovnih del na motiv križa formata A4.

Tadej Vaukman (1984) je neodvisni umetnik, fotograf in založnik. Svoje delo je predstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Nase je opozoril s projektom Dick Skinners, ki ga je leta 2015 najprej predstavil v knjižni izdaji (pod okriljem založbe Rostfrei Publishing), serijo fotografij pa nato predstavil na več razstavah, med drugim v Daeppen Gallery v Baslu. Je dobitnik nagrade skupine OHO (2019).

Razstava v Fotopubovem projektnem prostoru je odprta do 28. maja.