Gre za ambientalno zasnovano postavitev in povezovanje tradicionalnih oblikovnih vrednot ter sodobnih kiparskih prijemov, je ob razstavi zapisala Kristina T. Simončič.

Umetnico navdušuje oprijemljivost odsevov in posebno vzdušje, ki ga v razstavnem prostoru pričarajo zrcaljenja in podvajanja senčnih obrisov. Foto: Galerija Božidar Jakac
Umetnico navdušuje oprijemljivost odsevov in posebno vzdušje, ki ga v razstavnem prostoru pričarajo zrcaljenja in podvajanja senčnih obrisov. Foto: Galerija Božidar Jakac

"Ambientalno zasnovana postavitev Krhek svet povezuje razgibane prostore razstavišča z globoko izpovednimi umetniškimi deli, za katere je značilna igra kontrastov, jasna pripovednost in reinterpretacija v nov kontekst postavljenih, pogosto zavrženih predmetov."

S premišljenimi posegi v prostor in na trenutke povsem gledališko občutenimi umestitvami pa umetnica poudarja sozvočje celotnega koncepta postavitve, ki tvori pripovedni lok, je dodala kustosinja Simončičeva.

V igranju z lastnostmi in spreminjanjem vlog uporabljenega gradiva se v ozadju odvija tudi spraševanje o tradicionalnih ženskih in moških vlogah ter psihofizičnih lastnosti.

Kristina T. Simončič

Dela vzbujajo naraščajoči občutek nelagodja in grožnje
Umetnico navdušuje oprijemljivost odsevov in posebno vzdušje, ki ga v razstavnem prostoru pričarajo zrcaljenja in podvajanja senčnih obrisov. V igranju z lastnostmi in spreminjanjem vlog uporabljenega gradiva pa se v ozadju odvija tudi spraševanje o tradicionalnih ženskih in moških vlogah ter psihofizičnih lastnosti.

Umetničina dela hkrati in postopno vzbujajo naraščajoči občutek nelagodja in grožnje, govorijo o aktualni družbeni klimi, kjer krutost medsebojnega človeškega obračunavanja v konfliktih in vojnah pušča za seboj razkroj moralnih in etičnih vrednot ter fizične in čustvene razvaline oziroma ostaline okoljskega in duševnega opustošenja, je med drugim zapisala kustosinja.

Metka Kavčič (1960) je leta 1981 je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru iz likovne vzgoje, iz kiparstva pa je leta 1987 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tam je končala tudi konservatorsko-restavratorsko specializacijo.

Izpopolnjevala se je v Franciji. Med letoma 1989 in 2000 je bila kot konservatorka-restavratorka zaposlena v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož. Od leta 2000 ima status samozaposlene kulturne ustvarjalke.

Razstava bo na ogled do 27. avgusta.