"V petih letih je Švicarija postala mednarodni rezidenčni center in podpora mobilnosti v kulturi, produkcijsko in ustvarjalno središče, center izmenjave znanja in model revitalizacije kulturne dediščine," so zapisali v MGLC-ju.

Iz arhiva. Foto: Urška Boljkovac
Iz arhiva. Foto: Urška Boljkovac

Mednarodni rezidenčni program, kulturno-umetniški program (razstave, dogodki, strokovna srečanja, kulturna vzgoja), umetniški ateljeji in izjemna kulturna dediščina s Spominskim ateljejem Stojana Batiča spodbujajo pretok znanja in izkušenj med ustvarjalci in obiskovalci.

V petih letih je gostila 104 mednarodne rezidente
Švicarija, ki ima status kulturnega spomenika lokalnega pomena, je imela od maja 2017 več kot 42.000 obiskovalcev, v njej se je zvrstilo skoraj 700 prireditev, na katerih je sodelovalo približno tisoč ustvarjalcev. Gostila je 104 mednarodne rezidente.

Ob današnjem praznovanju vodo umetnice in umetniki Lea Culetto, Janja Kosi, Anja Jerčič Jakob, Damijan Kracina, Silvan Omerzu, Tanja Pak, Silvester Plotajs Sicoe, Marija Mojca Pungerčar, Ana Sluga, Zora Stančič, Martina Štirn, Miha Štrukelj in Veljko Zejak, ki ustvarjajo v Švicariji, odprli vrata svojih ateljejev. Spoznati je mogoče delo umetnika in si ogledati nekatere začasne razstave in projekcije.

Iz arhiva. Foto: Urška Boljkovac
Iz arhiva. Foto: Urška Boljkovac

Ob peti obletnici prenovljene Švicarije vabijo tudi na novo razstavo z naslovom Senco gledajo moje oči, luč vidi le moje srce, ki je nastala v sklopu stalne postavitve o njeni zgodovini.
Kustosa razstave sta Yasmín Martín Vodopivec in Dušan Dovč.

Poteka tudi Švicarija na telo – delavnica štampiljk, tetovaž in fotografiranja v ogledalu, kjer iz linoleja izdelujejo štampiljke – tetovaže različnih motivov iz Švicarije – in jih odtiskujejo na telo ali papir. Z motivi pa je na delavniškem prizorišču porisano tudi staro ogledalo, v katerem lahko ujameš svoj odsev skozi pogled fotografske kamere. Delavnico vodi Špela Kobal, likovna pedagoginja.

Tradicionalne ljubezenske pesmi z območja nekdanje Jugoslavije
Dan se bo zaključil s koncertom skupine tAman. Zasedba izvaja džezovsko obarvano etno glasbo in preigrava tradicionalne ljubezenske pesmi z območja nekdanje Jugoslavije, predvsem iz BiH in Makedonije pa tudi Srbije in Črne gore.