Do konca tedna si Rimljani lahko predstavljajo, kako bi bil videti Michelangelov most, ki nikoli ni presegel faze načrtovanja. Foto: EPA
Do konca tedna si Rimljani lahko predstavljajo, kako bi bil videti Michelangelov most, ki nikoli ni presegel faze načrtovanja. Foto: EPA
Ponte Farnese bo v zraku do 18. julija. Foto: EPA
Ponte Farnese bo v zraku do 18. julija. Foto: EPA

V vili Farnesini je ekipa prostovoljcev in lokalnih prebivalcev "zgradila" most, ki je sicer dolg 18 metrov, a v celoti zlepljen skupaj iz kartona. Inštalacija z uradnim imenom Ponte fra le Epoche je "minljiv poklon srečanju modernosti in brezčasne lepote" ter "simbol upanja".

Del inavguracije novega "mostu Farnese", ki je bila včeraj v neposredni bližini (resničnega) mosta Sisto, je bil vzlet: konstrukcijo so v zrak dvignili s pomočjo treh ogromnih helijevih balonov s premerom šestih metrov.

"Projekt je sad kolektivnega dela prostovoljcev vseh starosti brez kakršnih koli tehničnih sposobnosti," so v izjavo za javnost zapisali organizatorji, francosko veleposlaništvo v sodelovanju s francoskim inštitutom v Italiji. "Pokazali so okrepljeno željo po skupnosti in sodelovanju pri velikem umetniškem projektu, ki simbolizira ponovni zagon cele države."

Konceptualno je avtor projekta francoski umetnik Olivier Grossetête, ki v okviru svoje umetniške prakse ustvarja konstrukcije iz kartona in jih nato po navadi že naslednji dan uniči. Karton se mu zdi zanimiv material, ker "ni vedno to, kar od njega pričakujemo – iz kartona so, denimo, včasih zgrajene filmske kulise".

Most je poletel 13. julija zvečer, na predvečer francoskega praznika, dneva Bastilje; ob vzletu sta bila tudi rimska županja Virginia Raggi in francoski veleposlanik Christian Masset. Most bo tako na 18 metrih višine nad Tibero visel do 18. julija, potem pa ga bodo zvlekli na kopno in ga v celoti reciklirali.

Michelangelovi načrti za Ponte Farnese
Papež Pavel III. je v 16. stoletju Michelangelu naročil izdelavo načrtov za most, ki bi povezal palačo Farnese in vrtove, ki jih je ista dinastija imela v lasti na drugem bregu Tibere. (Danes ima v nekdanji palači Farnesina sedež institucija Accademia dei Lincei). Po Michelangelovi smrti sta projekt v roke dobila manieristični arhitekt Vignola in Giacomo della Porta, a žal nikoli ni prišel dlje od začetne faze: ohranila se je samo konstrukcija Arco dei Farnesi na ulici Giulia.