Velja tudi za najbolj eminentnega predstavnika umetnostnega gibanja pop art.

Foto: EPA
Foto: EPA

Med skoraj sto razstavljenimi deli, ki so jih pripeljali iz Muzeja moderne umetnosti iz slovaškega mesta Medzilaborce, so poleg Warholovih grafik in platen tudi ilustracije njegove matere Julije ter nekaj osebnih predmetov, med katerimi izstopa umetnikovo krstno oblačilce.

Galerijski prostori lendavskega gradu bodo do sredine poletja odeti v pisane barve, saj so za namen postavitve razstave Andyja Warhola tudi stene prepleskali z različnimi barvami oziroma jih prelepili s pisanimi tapetami.

Dela med obema svetovnima vojnama v ameriški zvezni državi Pensilvaniji rojenega slikarja, filmskega ustvarjalca, komercialnega ilustratorja in pisatelja Andyja Warhola ponujajo namreč tudi v tehniki sitotiska različne barvne kombinacije, pravi direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"En motiv je upodobil v različnih barvnih kombinacijah, kar daje pestrost, in ko iste motive v različnih barvah postavljamo drug ob drugega, dobimo andywarholovski izraz večplastnost tistega časa," pravi Baumgartner. To so bila 60., 70. leta prejšnjega stoletja, ki jih je poleg potrošništva zlasti v kapitalističnem svetu zaznamovalo tudi hipijevsko gibanje.

Warhol je zelo rad upodabljal znane in slavne osebnosti, in tako bodo do konca julija v Lendavi na ogled tudi Marilyn Monroe, Mao Cetung, pa ameriška predsednika John F. Kennedy in Jimmy Carter, Mona Lisa in druga izstopajoče dela, ki jih sicer hranijo v slovaškem mestu Medzilaborce, v bližini rojstnega kraja Warholove matere.