Ruski paviljon je leta 1914 zasnoval Aleksej Ščusev (1873–1949), ki je začel kot arhitekt v carskem obdobju in je pozneje zasnoval Leninov mavzolej na Rdečem trgu. Foto: Wikimedia
Ruski paviljon je leta 1914 zasnoval Aleksej Ščusev (1873–1949), ki je začel kot arhitekt v carskem obdobju in je pozneje zasnoval Leninov mavzolej na Rdečem trgu. Foto: Wikimedia

Rusija na bienalu ni sodelovala od svoje invazije v Ukrajini 24. februarja 2022, zato je padla odločitev, da svoj paviljon odstopi Boliviji. Litovski kustos Raimundas Malašauskas ter ruska umetnika Aleksandra Sukareva in Kiril Savčenkov so se takrat umaknili iz ruskega paviljona na takratnem beneškem bienalu. Bienale pa je takrat objavil, da "ne bo sprejel prisotnosti na vseh svojih dogodkih uradnih delegacij, ustanov ali posameznikov, ki so kakor koli povezani z rusko vlado" med trajanjem invazije, piše Art Newspaper.

Skupinska razstava južnoameriških in bolivijskih umetnikov
Na prihajajočem bienalu, ki bo med 20. aprilom in 24. novembrom, bo tako v ruskem paviljonu na ogled skupinska razstava umetnikov iz Južne Amerike v organizaciji bolivijskega ministrstva za kulturo, dekolonizacijo in depatriarhalizacijo.

Sorodna novica 60. beneški bienale: zlata leva za pionirski umetnici, ki sta tudi priseljenki

Razstava je naslovljena Pogled v prihodnostpreteklost, stopamo naprej. Komisar bolivijskega sodelovanja je Juan Carlos Cordero Nina, namestnik ministrice kulturo, dekolonizacijo in depatriarhalizacijo. Na ogled bodo dela umetnikov iz Bolivije in drugih držav Južne Amerike. Med drugim se bodo predstavili tekstilna umetnica Elvira Espejo Ayca in muralist Lorgo Vaca iz Bolivije, perujska umetnica Yanaki Herrera ter staroselska umetnica in filmska ustvarjalka Zahy Tentehar iz Brazilije, piše na spletni strani bienala.

Bolivija je lani z rusko državno jedrsko agencijo Rosatom podpisala sporazum o pridobivanju litija na svojih tleh. Po besedah direktorja bolivijske agencije za jedrsko energijo bodo leta 2025 z ruskimi strokovnjaki zagnali raziskovalni reaktor.

Sodelovanje v kulturnem in humanitarnem sektorju
Rusko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da je telefonski pogovor med ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in bolivijsko ministrico za kulturo, dekolonizacijo in depatriarhalizacijo Esperanzo Guevaro 12. marca "potekal v duhu prijateljstva in medsebojnega razumevanja, značilnega za odnose med Rusijo in Bolivijo" ter se je vrtel okoli "nadaljnje interakcije v kulturnem in humanitarnem sektorju". Bolivijski predsednik Luis Arce je tudi čestital Vladimirju Putinu za zmago z več kot 87 odstotki glasov na predsedniških volitvah v sredini marca.

Rusija sicer zaradi napetih odnosov z Zahodom širi svoj kulturni doseg in obuja stare sovjetske povezave, na primer v Afriki. Delegacija ruskega ministrstva za kulturo je med drugim v preteklem mesecu obiskala Severno Korejo, še piše Art Newspaper.

Na 60. beneškem bienalu bo Slovenijo zastopala slikarka in kiparka Nika Špan, kustos slovenske predstavitve je Vladimir Vidmar.