Foto: EPA
Foto: EPA

Škotska in Benetke namreč povezuje partnerstvo, ki vključuje več organizacij - Creative Scotland, British Council, škotske nacionalne galerije, Architecture & Design Scotland, V&A Dundee in škotsko vlado, poroča BBC.

Sorodna novica Beneški bienale za življenjsko delo nagradi glasbenega vizionarja Briana Ena

Predstavnik Škotske je dejal, da je treba v "trenutnem finančnem in načrtovalnem okolju izvesti revizijo." Dejal je, da mora partnerstvo upoštevati položaj projekta "znotraj širšega obsega mednarodnih priložnosti, ki so na voljo škotskim umetniškim in arhitekturnim skupnostim".

Dodal je: "To je bila težka odločitev, zlasti glede na pomembne dosežke projekta v zadnjih dvajsetih letih. Odločitev prav tako priznava vpliv, ki ga ima projekt na okolje, in potrebo po preučitvi, kako ga je mogoče bolj etično in trajnostno izvajati v prihodnosti."

Škotska od leta 2003 pripravlja dogodke na beneškem bienalu.
Del utemeljitve je bil, da britanski paviljon ni mogel predstaviti velikega števila škotskih umetnikov na sodobni umetniški sceni. Čeprav Škotska nima svojega paviljona, je na obrobju glavnih prizorišč uprizorila številne "spremljevalne" postavitve.

Sorodna novica Beneški arhitekturni bienale se bo tokrat preoblikoval v Laboratorij prihodnosti

Med tistimi, ki so v zadnjih letih predstavljali Škotsko, je Charlotte Prodger, ki je leta 2018 prejela Turnerjevo nagrado in je dejala, da ne bi imela umetniške kariere brez javno financiranega izobraževanja in podpore galerij na Škotskem. Nacionalne galerije Škotske so nedavno pridobile dve deli barbadoško-škotske umetnice Alberte Whittle, ki jih predstavila je na lanskem bienalu, še poroča BBC.

"Kot otroci smo na šolskih izletih pogosto hodili v muzeje in bila sem očarana, vendar sem tudi ugotovila, da me najbolj zanimajo slike in umetnine, ki odražajo mojo družino, mojo zgodovino in moje izkušnje," je povedala Whittle za BBC. "Te pridobitve Nacionalnih galerij Škotske so mi vlile optimizem glede tega, kako se pogovori spreminjajo in kako lahko moje delo privabi nove mlade umetnike, ki iščejo nekaj, kar jih navdihuje k drugačnemu razmišljanju."

Škotsko-beneško partnerstvo se ne umika z beneškega bienala za vedno, vendar morajo le najti nov model za tamkajšnje predstavitve in postavitve. V naslednjih nekaj mesecih se namerava partnerstvo posvetovati s predstavniki tega umetniškega sektorja in začeti postopek revizije.