V Münchnu delujoči umetnik Konić se je že večkrat predstavil v slovenskih razstaviščih, a je vseeno bolj kot v domovini prisoten in prepoznaven v tujini. V Kostanjevici na Krki se predstavlja z monumentalnimi platni, povezanimi v naslovu Amor Fati.

Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Na odprtju razstave danes ob 19.00 bo umetnika predstavil kustos razstave in kostanjeviške galerije Robert Simonišek. Kot je zapisal, Konić svoje poslanstvo dojema neposredno iz slikarskega rituala in ustvarja onstran političnih delitev, potrošništva, digitalnih medijev ter novodobnih umetnostnih smernic.

Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

"Svojo kontemplativno govorico artikulira s formalnimi, semiotičnimi in pomenskimi elementi ter večino napora posveča sebi lastnim tipologijam," še preberemo v spremnem besedilu. Postavitev v prostranem prostoru nekdanje samostanske cerkve razgalja jedro Konićeve poetike. Osrednji pojem njegovega razumevanja ustvarjalnosti je določen že v naslovni latinski frazi Amor fati oziroma Ljubezen do usode in je hkrati vodilni motiv nekaterih del.

"Konić namreč vse dogajanje med seboj in platnom, med avtorefleksijo in zunanjo stvarnostjo dojema kot usodo. Ves kreativni proces od ideje prek mišljenja do izbire oziroma kombinacije materialov je zanj alkimija. Rezultat je slika kot osupljivo presečišče različnih svetov oziroma Konićev vmesni svet," zapiše kustos.

"V njem se z vidika tradicionalnega, (post)modernističnega in sodobnega slikarstva stapljajo nasprotja. Konićeva platna v prepletu figuralnega in abstraktnega združujejo risarske in slikarske prvine, obenem pa razkrivajo kontrapunkt med ustvarjanjem iluzije gibanja in občutkom zamrznjenosti. Posamezna dela se v detajlih spogledujejo z minulimi umetnostnimi obdobji, kot so denimo aluzije na draperije renesančnih mojstrov ali baročne angele," je še zapisal Simonišek.

Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Mitja Konić se je rodil leta 1984 v Slovenj Gradcu. Kot slikar je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Nemška služba za akademske izmenjave DAAD ga je leta 2012 nagradila z ugledno štipendijo za umetnike, v okviru katere je na Akademiji za likovno umetnost v nemškem Dresdnu med letoma 2012 in 2014 opravljal podiplomski mojstrski študij in magistriral. V Dresdnu je ostal še nekaj let, nato pa se je preselil v München.