Fotografija Rig Diver, ob kateri so v muzeju posebej izpostavili samo, da naftne ploščadi lahko nudijo zavetje divjim živalim. Foto: Alex Mustard
Fotografija Rig Diver, ob kateri so v muzeju posebej izpostavili samo, da naftne ploščadi lahko nudijo zavetje divjim živalim. Foto: Alex Mustard

Prepoved poročanja je bila ena od klavzul, ki jih je v pogodbo vključila danska naftna družba Dong Energy, trenutno znana kot Orsted. Finančno je omogočila fotografski natečaj Wildlife Photographer of the Year (Fotograf divjih živali leta), ki ga organizira Naravoslovni muzej v Londonu.

Galerijo vseh fotografij dosedanjih izdaj natečaja Wildlife Photographer of the Year boste našli tukaj.

Na eni od prejšnjih razstav, ki pospremijo vsakoletni natečaj, je bila denimo fotografija Alexa Mustarda, ki je v objektiv ujel kormorana, kako lovi ribe pod naftno ploščadjo na odprtem morju. Fotografijo Rig Diver, ki je bila finalist za nagrado, je pospremil izvesek na steni: "Vrtanje za nafto načeloma nima pozitivnih učinkov na naravni svet, lahko pa naftne ploščadi nudijo zavetišče in bogato zalogo hrane za številne vrste, kot je na primer Brandtov kormoran." Nikjer na razstavi niso bili orisani ali prikazani negativni učinki naftne industrije na morski ekosistem.

Natečaj je trenutno že v svojem 59. letu. Foto: Natural History Museum
Natečaj je trenutno že v svojem 59. letu. Foto: Natural History Museum

S podpisom pogodbe, ki jo je zdaj obelodanila novinarska organizacija Point Source, povzel pa britanski Guardian, je Naravoslovni muzej privolil, da ne bodo "podajali nobenih izjav, ki bi lahko škodile ugledu ali diskreditirale" dotično naftno družbo. Okoljevarstvene skupine zato ustanovo obtožujejo t. i. "greenwashinga", torej lažne in zgolj površinsko okoljske ozaveščenosti. V obdobju, ko je bila pogodba podpisana, je bila družba Dong Energy, ki črpa predvsem v Severnem morju, vredna več kot milijardo dolarjev. Fotografski natečaj muzeja sponzorirajo že od leta 2016, pogodba pa se izteče v juniju 2023.

Korporacije ne bi smele imeti vstopa v muzeje
Organizacija Fossil Free London javno poziva britanske muzeje in sorodne inštitucije, naj nehajo podpisovati pogodbe z velikimi korporacijami, ki od njih zahtevajo tovrstno samocenzuro. "Popolnoma nesprejemljivo je, da na informacije, ki jih prejemajo obiskovalci britanskih muzejev, lahko vplivajo velike korporacije," je podčrtal predstavnik Robin Wells.

"Standardna klavzula"
Naravoslovni muzej je v izjavi za javnost podčrtal, da imajo popolno uredniško avtonomijo nad svojimi razstavami in zanikal, da bi sponzorji lahko vplivali na njihovo vsebino. "Tovrstne klavzule v pogodbah so standardne v korporativnih transakcijah, da pa se jih seveda narobe razumeti, kar se tiče našega popolnega uredniškega nadzora."

Podobna je bila tudi izjava družbe Orsted: "Nikoli ne bi poskušali vplivati na stališča Naravoslovnega muzeja ali na njihov visoki standard za neodvisno, kritično, na dejstvih osnovano presojanje vseh vidikov energetskega sektorja, če se za to odločijo."