Foto: ZDSLU
Foto: ZDSLU

V petek jo odpirajo v razstavišču Kibla Portal, kjer se bo pod naslovom Modra črta: Od renesanse do novih medijev predstavilo 218 umetnikov in umetnic z več kot 600 likovnimi deli. Kuratorji so umetnostna zgodovinarka, kuratorka in likovna kritičarka Aleksandra Kostič, umetnostna zgodovinarka Mojca Štuhec ter kurator, producent in intermedijski umetnik Peter Tomaž Dobrila. Avtorja postavitve razstave sta Aleksandra Kostič in Borut Wenzel.

Majski salon, katerega dolga zgodovina sega v leto 1909, ko so v nekdanjem Jakopičevem paviljonu v Ljubljani priredili skupinsko razstavo slovenskega društva likovnih umetnikov, predstavlja letno razstavo članov in članic ZDSLU-ja iz devetih regionalnih društev.

Foto: ZDSLU
Foto: ZDSLU

Predstavitev zdajšnje slovenske likovno-vizualne produkcije
Tudi letos bo prirejen zunaj Ljubljane. "Letos so nas prijazno sprejeli v Mariboru, v največjem slovenskem razstavišču Kibla Portal, in v sodelovanju z njihovimi priznanimi kustosi, ki jim je prisluhnila celo tujina in jih cenijo daleč prek meja, smo tako uspeli postaviti največji Majski salon na splošno," pravi predsednik ZDSLU-ja Zoran Poznič. Kot dodaja, "sodeluje na Majskem salonu 218 naših stanovskih članov z več kot 600 eksponati in razstava, ki sodi v programsko enoto prestižnih problemsko, tematsko in študijsko zastavljenih razstavnih in festivalskih programov ZDSLU, bo končno lahko pokazala veličino sedanje slovenske likovno vizualne produkcije".

Od tradicionalnih tehnik do novih medijskih praks
"V tematski verigi, vezani na različna področja v likovni umetnosti, na razne zvrsti in na simboliko, kar si je sledilo in smo predstavljali skozi desetletje, smo letošnje vsebine zastavili bolj na široko, saj segajo od tradicije in tradicionalnih tehnik, do naravnih elementov pa vse tja do novomedijskih sodobnih likovnih poetik," pojasnjuje kustosinja ZDSLU-ja Olga Butinar Čeh.

"Vsi znanilci nam kažejo, da prestopamo v novo obdobje, tako v umetnosti kot v kulturi, prav tako pa tudi v družbi in okolju, ki nas obdaja. Temeljit premislek in povzetek preteklega burnega desetletnega obdobja delovanja zveze nas je navedel, da se bomo v času, ko se veliko začetega končuje in drugačnega rojeva ter na novo poraja, s tematiko letošnjega Majskega salona mogli približati vsebinskim izhodiščem z različnih zornih kotov in bomo lahko med seboj povezali preteklost, sedanjost in prihodnost," še pravi.

Foto: ZDSLU
Foto: ZDSLU

Osnovna struktura letošnjega Majskega salona, ki bo na ogled do 13. julija, se deli na tematske paviljone. Osrednji sklop predstavlja modri paviljon, sledijo mu črno-beli, pisani, zemeljski, cvetlični, efemerni, pravljično-mitski in vstopni paviljon.

"Že naslov sam, ki postavlja modro barvo na neki način v ospredje, je povzročil odziv umetnikov na naslovno temo z večjim številom likovnih del v modri barvi," pravi avtorica postavitve Aleksandra Kostič. "Pri tako raznovrstnem naboru likovnih del se je že ob pogledu na vsa prispela likovna dela, odvita in naključnostno razvrščena po razstavnem prostoru, kar sama porodila organizacijska metoda, in sicer glede na avtorjevo uporabo prevladujoče barve, ko ta koncept na nekaterih točkah ni vzdržal, pa razvrščanje po tematikah, oziroma po nekem najdenem skupnem imenovalcu."

Predstavitev vseh
V ospredje so postavili raje inkluzivnost kot ekskluzivnost. "Odločili smo se, da ne delamo selekcije, v današnjem svetu še tako prisotne in največkrat ključne prvinske delitve, kdo sme in kdo ne, ampak razstavimo vse. Soglasno smo se odločili, da je ob priložnosti pokazati buhtečo vizualno umetnost ustvarjalcev in ustvarjalk vseh generacij najširšemu občinstvu vseh generacij velika odgovornost, ki ne more izpostavljati zgolj umetniških kriterijev, ampak mora upoštevati tudi izobraževalne, informativne in vzgojne dimenzije," je dodal Peter Tomaž Dobrila.

Prireditev Majski salon po besedah sokuratorke Mojce Štuhec odpira vrata najširšemu krogu ustvarjalcev in je pomembna, ker spodbuja dialog različnih generacij in umetniških profilov. "S komunikacijo drugačnih, tudi nasprotnih umetniških stališč in pogledov, se dinamizirajo nove ideje, razširjajo izrazne možnosti likovnega jezika in predstavljajo zagon za nove stvaritve."

Majski salon bodo odprli v petek, 13. maja, ob 19.00, na ogled pa bo do 13. julija.

Majski salon 2022 v mariborski Kibli