Umetniški ateljeji so v drugem nadstropju stavbe na Partizanski cesti 12 v prostorih, kjer so bile prej pisarne ali pa so bili prazni. Gre za 13 ateljejev, ki zajemajo površino skupno več kot 420 kvadratnih metrov.

Mariborsko mestno središče. Foto: MMC RTV SLO/MIha Zavrtanik
Mariborsko mestno središče. Foto: MMC RTV SLO/MIha Zavrtanik

Za zdaj jih zasedajo umetniki Marijan Mirt, Alenka Spacal, Slađana Matić Trstenjak, Hana Repše, Petra Kapš in Aleksandra Saška Gruden, ki so dejavni na različnih umetniških področjih, od kiparstva in slikarstva do ilustracije.

Na razpis, ki so ga objavili junija, so na občini sicer prejeli 16 prijav, toda drugi kandidati niso izpolnjevali pogojev ali pa so bili ponujeni prostori zanje preveliki. "Razpis je bil dvodelen. Na eni strani smo ponujali prostore uveljavljenim umetnikom, drugi del pa je bil namenjen mlajšim, še ne tako uveljavljenim umetnikom, in ravno ta segment je umanjkal," je ob predstavitvi ateljejev povedal vodja občinskega urada za kulturo in mladino Klemen Brvar.
Razloge za manjši odziv mlajših umetnikov vidi v bojazni pred nezmožnostjo pokrivanja obratovalnih stroškov za prostor, saj so ti na plečih najemnikov. "Treba pa je iskati odgovore tudi v tem, da mesto v preteklosti ni ustrezno skrbelo za prostore za ustvarjanje in so se ti umetniki že naselili kje drugje," je dodal.

Župan Saša Arsenovič verjame, da bodo v prihodnje napolnili vseh 13 prostorov, tudi z mlajšimi ustvarjalci. "Umetnikom, ki so se že naselili, pa želim veliko ustvarjalne energije, navdiha in veselja pri delu," je dejal.

Izbrani ustvarjalci so povedali, da so zelo zadovoljni s pridobljenimi prostori. Večina jih je doslej ustvarjala doma ali v premajhnih prostorih, ti ateljeji pa jim omogočajo, da se v delovnem času popolnoma posvetijo profesionalnemu delu in morda tudi širijo dejavnost. Po besedah kiparja Mirta je velik plus teh prostorov tudi to, da so v središču mesta in so tako dostopni za obiskovalce.

Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

V Mariboru je sicer že nekaj umetniških ateljejev, ki pa so na različnih lokacijah in večinoma dolgoročno zasedeni. Za gostujoče umetnike so na voljo tudi prostori v Vetrinjskem dvoru, ki jih razpisuje Narodni dom Maribor v okviru umetniških rezidenc.

Na razpis za omenjenih 13 umetniških rezidenc so se lahko prijavili ustvarjalci, dejavni na področjih vizualnih, intermedijskih in avdiovizualnih umetnosti ter oblikovanja, s stalnim ali začasnim bivališčem v Mestni občini Maribor, in ki so vpisani v razvid samozaposlenih v kulturi pri ministrstvu za kulturo s takšnim poklicem.

Prostore je občina oddala uveljavljenim umetnikom za tri leta, medtem ko je bil mlajšim umetnikom ponujen najem za eno leto.