Maks Kavčič, Zimski motiv iz Maribora, 1956, olje na platnu. Foto: UGM
Maks Kavčič, Zimski motiv iz Maribora, 1956, olje na platnu. Foto: UGM

V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) bo namreč oktobra na ogled razstava mariborskih motivov iz galerijske zbirke in ob tem pozivajo javnost k pomoči pri zbiranju gradiva. UGM se z razstavo mariborskih motivov pridružuje praznovanju dne, ko je bil Maribor 20. oktobra 1164 prvič omenjen v pisni listini. Praznik Mestne občine Maribor (MOM) bodo pospremili z dogodki skozi ves mesec.

V UGM-u s pozivom, naslovljenim Maribor na platnu, iščejo predvsem slike in risbe z motivi Maribora ter zgodbe o njih. Informacije sprejemajo do 29. septembra na e-naslovu info@ugm.si. Dobrodošle so tudi kratke zgodbe o tem, kaj umetnina lastniku pomeni, kako je umetnina prišla v družinsko last in podobno.

S privoljenjem avtorjev bodo najzanimivejše motive in opise predvajali v videu ob razstavi mariborskih motivov iz Zbirke UGM, ki jo na začetku oktobra odpirajo v UGM Kabinetu.

"Tako se želimo spoznati z likovnim pogledom na naše mesto in zbrati kar največ informacij o mariborskih motivih iz domačih zbirk. Najbolj nas zanimajo dela akademskih slikarjev in slikark oziroma uveljavljenih avtorjev in avtoric. Iščemo predvsem slike in risbe, manj pa grafike in fotografije, torej umetnine, ki so lahko reproducirane v večjem številu," so sporočili iz UGM-a.