"Kakšna je vloga umetnika? Vsak umetnik, ki ga vprašate, bi imel verjetno drugačen odgovor. Moj bi bil: ozaveščanje. Začni s seboj; spremeni sebe. Če spremeniš sebe, lahko spremeniš tisoče ljudi." Foto: Kaunas 2022

Razstava Marine Abramović v mestni galeriji drugega največjega litovskega mesta velja za enega od najpomembnejših dogodkov v Kaunasu v okviru EPK-ja.

Razstava z naslovom Memory of Being predstavlja umetniško ustvarjanje Marine Abramović od 60. let minulega stoletja do danes. Petinsedemdesetletnica velja za najbolj znano umetnico performansov na svetu. Z njimi pogosto dviguje veliko prahu.

Marinina vez z Litvo je bil Jonas Mekas
Odprtja razstave minuli teden se je udeležila umetnica osebno. Pred nabito polno Areno Žalgiris je imela dverno predavanje z naslovom Preteklost, sedanjost in prihodnost performansa; poslušat jo je prišlo šest tisoč ljudi, kar je tudi po umetničinih besedah "največje občinstvo, kar jih je kdaj imela".

"Nikoli prej nisem nastopala v Litvi in ko sem spoznala Jonasa Mekasa, sem si vedno želela priti v Litvo," je pred tem povedala na novinarski konferenci v Kaunasu. Dodala je, da sta se z Mekasom pogosto srečevala, saj je živel v New Yorku. "Prvič sem ga srečala leta 1978 (...). Imela sva se rada, poznala sem njegovo dušo," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA še povedala Marina Abramović. "Ljudi delim na dve skupini: na originale in na tiste, ki sledijo. Jonas Mekas je bil čisti original."

V Litvi rojen avantgardni filmski ustvarjalec, pesnik in umetnik Jonas Mekas (1922–2019) velja za enega najvplivnejših protagonistov eksperimentalnega filma. Po drugi svetovni vojni je odšel v ZDA, kjer je ostal do konca življenja.

"Kar koli počnem, se ves čas zavedam, da smo blizu meje z Belorusijo, Belorusija pa meji na Ukrajino in na vojno," je na tiskovni konferenci še podčrtala umetnica. Marina Abramović je bila februarja eno prvih res velikih imen umetnosti, ki so obsodila napad na Ukrajino; opisala ga je kot "napad na človeštvo".

Letošnji naziv EPK si delijo tri mesta, poleg Kaunasa še Esch-sur-Alzette v Luksemburgu in vojvodinski Novi Sad.

Ker odprtje razstave ne bi preneslo takega navala obiskovalcev, so Litovci Marini Abramović dobrodošlico izrekli kar v Areni Žalgiris. Foto: Kaunas 2022
Ker odprtje razstave ne bi preneslo takega navala obiskovalcev, so Litovci Marini Abramović dobrodošlico izrekli kar v Areni Žalgiris. Foto: Kaunas 2022