Martina Vovk, nova direktorica Moderne galerije. Foto: Ministrstvo za kulturo/Moderna galerija/Matija Pavlovec
Martina Vovk, nova direktorica Moderne galerije. Foto: Ministrstvo za kulturo/Moderna galerija/Matija Pavlovec

Martina Vovk, doktorica znanosti, umetnostna zgodovinarka in literarna komparativistka ter kustosinja, je bila pričakovano imenovana kot naslednja direktorica Moderne galerije. Za direktorico jo je imenovala ministrica za kulturo Asta Vrečko, so sporočili z ministrstva za kulturo. Njeno imenovanje sledi eno leto po odstopu direktorja Aleša Vaupotiča in odkar je ministrica imenovala Vovk za vršilko dolžnosti. Vaupotič je bil na mesto direktorja Moderne galerije imenovan aprila 2021, v tem času pa so bili na ministrstvu, kot navajajo, deležni več opozoril glede slabega vodenja javnega zavoda.

Sorodna novica Aleš Vaupotič odstopil z vrha Moderne galerije. Za v. d. direktorice imenovana Martina Vovk.

Od leta 2011, ko se je v galeriji zaposlila na oddelku za zbirke in razstave, kjer se je posvetila proučevanju zgodovine umetnosti in pripravljanju razstav pretežno iz obdobja 20. stoletja, je pripravila več večjih retrospektivnih in skupinskih razstav, prispevala strokovna besedila in uredila kataloge za razstave Gabrijela Stupice, Marija Preglja, Metke Krašovec, Andraža Šalamuna, Toneta Lapajneta, V.S.S.D. in Alena Ožbolta, za skupinsko slikarsko razstavo Čas brez nedolžnosti in nazadnje za razstavo feministične umetnosti Vedno na voljo. Vovk je članica več strokovnih žirij s področja likovne in vizualne umetnosti. Je tudi komisarka za slovensko predstavitev na letošnjem umetnostnem bienalu v Benetkah, kjer s projektom Skrivnost vrta zate sodeluje Nika Špan.

Sorodna novica "Zdi se mi, da občutim vsaj odmev navdušenja in šoka gledalcev prvih razstav V.S.S.D"

Spomnimo še, da so ob imenovanju Vovk kot vršilke dolžnosti maja lani na ministrstvu poudarili, da ima za svojo prednostno nalogo normalizacijo delovnih procesov ter pripravo in izvedbo razstavnega programa. "Ključna je vzpostavitev v zadnjih letih porušenega socialnega in strokovnega dialoga v naši edini nacionalni ustanovi za moderno in sodobno umetnost, kar se je poznalo pri izvedbi in kakovosti razstavnega programa ter izvajanju muzejske službe," so poudarili. Ob tem so zapisali, da Vovk načrtuje prenovitev delovnih procesov strokovnih in podpornih služb ter da bo veliko pozornost namenila tudi razstavnemu programu, tako v glavni stavbi Moderne galerije na Cankarjevi cesti kot v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi.