Foto: Matjaž Krivic/www.tpoty.com
Foto: Matjaž Krivic/www.tpoty.com

Na letošnje tekmovanje TPOTY (Travel Photographer of the Year) je prispelo več kot 20.000 fotografij iz 142 držav. Matjaž Krivic, ki ganljive, pogosto pa tudi pretresljive utrinke iz življenja z različnih koncev našega planeta v svoj objektiv lovi več kot 15 let, je slavil v kategoriji Potovalni portfelj. Nagrajen je za osem fotografij, ki predstavljajo predvsem vpogled v vsakdanje življenje v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Krivic je stari znanec tekmovanja, saj je tam slavil že leta 2003, v letu, ko so torej na pobudo fotografa Chrisa Coea prvič izbirali najboljše popotniške fotografe.

Pravzaprav je Krivic z vsemi fotografijami, ki so prepričale letošnjo žirijo, že slavil na drugih tekmovanjih, saj letos ni bilo časovne omejitve, dovoljeno pa je bilo sodelovanje tudi z že nagrajenimi fotografijami. Nekatere so še z diapozitivov, saj sem šele leta 2005 začel delati z digitalnim fotoaparatom, pravi Krivic.

Foto: Matjaž Krivic/www.tpoty.com
Foto: Matjaž Krivic/www.tpoty.com

Glavni zmagovalec tekmovanja je italijanski fotograf Stefano Pensotti, ki so mu zmago prinesle fotografije iz osmih držav med drugim iz Etiopije, Gruzije in Mjanmara. Pensotti v svojih podobah lovi intimne trenutke iz vsakdanjega življenja, od moškega v Indiji, ki si je privoščil dremež, do verskega obreda v Senegalu. V kategoriji Obrazi, ljudje, kulture je najbolj prepričala nizozemska fotografinja Marinka Masséus s svojimi presunljivimi minimalističnimi podobami tanzanijskih otrok albinov. "Zame je najpomembnejše povezovanje z ljudmi," je dejala. "Spominjam se, kako so me za krajši trenutek, spustili v svoja življenja."

Foto: Stefano Pensotti/www.tpoty.com
Foto: Stefano Pensotti/www.tpoty.com

Nagrajence so izbrali še v kategorijah Mladi potopisni fotograf leta (naslov je šel 14-letni Isabelli Smith) ter Vroče/hladno, v kateri je slavil Hi Jian iz Kitajske. Zmagovalne fotografije bodo spomladi razstavljene v Londonu, nato bodo na ogled še drugod po svetu.

Matjaž Krivic od leta 1999 razstavlja v Sloveniji in tujini. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, med drugim naziv GEA fotograf leta 2001 in leta 2016 na mednarodnem fotografskem natečaju World Press Photo 2016 drugo nagrado v kategoriji Ljudje. Februarja letos je prejel nagrado za drugo mesto v kategoriji Okoljevarstvene zgodbe tekmovanja Istanbul Photo Awards. Uvrstil pa se je tudi v finalne izbore več pomembnih fotografskih natečajev in razpisov, med drugim Photographic Museum London UK, CDS Doumentary Essay Prize / Center for Documentary Studies at Duke University in Phillip Jones Griffits Awards.

Foto: Matjaž Krivic/www.tpoty.com
Foto: Matjaž Krivic/www.tpoty.com