Letos jo postavlja v dialog z umetnostjo, o čemer bosta mesec dni razmišljala Ištvan Išt Huzjan iz Slovenije in Emma Jääskeläinen iz Finske.

Z obravnavo odnosa med umetnostjo in naravo nadaljujejo vsebino predlanskega simpozija. Foto: Obalne galerije Piran
Z obravnavo odnosa med umetnostjo in naravo nadaljujejo vsebino predlanskega simpozija. Foto: Obalne galerije Piran

Glavna tema simpozija, ki bo na delovišču na polotoku Seča potekal od danes do 28. oktobra, je odnos med umetnostjo in naravo, s čimer nadaljujejo vsebino predlanskega simpozija. Organizator dogodka so Obalne galerije Piran, ki so tudi upravljavec parka kamnitih skulptur na Seči. Ta obsega več kot 130 kipov, ustvarjenih na simpozijih od leta 1961.

V preteklem desetletju so nove kipe postavili tudi v urbana jedra, na zelene površine ter parke obalnih mest. V Obalnih galerijah ob tem spomnijo, da "obstajajo tudi prostori, ki niso urbani, a vseeno podvrženi človeškemu poseganju oziroma postajajo predmet dolgoročnih občinskih prostorskih načrtov". Umetniška dela po mnenju organizatorjev postajajo "generator nove kolektivne zavesti o bolj spoštljivem odnosu človeka do narave, omogočajo oživljanje izbranih lokacij in spodbujajo aktivno izkušnjo sobivanja različnih generacij," so še zapisali.

Emma Jääskeläinen je 35-letna kiparka iz mesta Espoo na Finskem. leta 2018 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Helsinkih. Kot so zapisali v Obalnih galerijah, je znana po svojih masivnomonumentalnih kamnitih skulpturah, ki jih ustvarja iz klasičnih kamnitih materialov, kot so granit, marmor in travertin, a tudi po krhkih strukturah, kot je volna, ter predmetov iz vsakdanjega okolja, ki jih interpretira v jeziku sodobne umetnosti.

Ištvan Išt Huzjan. Foto: Obalne galerije Piran
Ištvan Išt Huzjan. Foto: Obalne galerije Piran

42-letni Ištvan Išt Huzjan iz Ljubljane je leta 2005 diplomiral na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Pozneje se je izpopolnjeval na Državni akademiji za vizualne umetnosti v Amsterdamu, v Čangdongu v Seulu, v Antwerpnu in New Yorku. Ustvarja v različnih medijih, v svojem delu pa raziskuje osebno življenje, prilaščanje preteklosti, ki pa je vedno povezano s sedanjostjo.

Mednarodni kiparski simpozij prinaša tudi različne didaktične dejavnosti. Program bo vključeval laboratorije za oblikovanje kamna, kjer se bodo udeleženci pod vodstvom kiparjev seznanjali z orodji in tehnikami klesanja.