Pohvalila je odziv Koroške galerije likovnih umetnosti ob dogajanju, povezanem z razstavo slovenskih umetniških del v Bruslju.

Člani odbora za opazovanje muzejev Cimam opozarjajo, da je galerija v tako zahtevnih okoliščinah na prvo mesto postavila umetnike in kuratorsko integriteto projekta. Foto: EPA
Člani odbora za opazovanje muzejev Cimam opozarjajo, da je galerija v tako zahtevnih okoliščinah na prvo mesto postavila umetnike in kuratorsko integriteto projekta. Foto: EPA

Kot so člani odbora za opazovanje muzejev Cimam zapisali v sporočilu za javnost, se zdi, da namerava aktualna slovenska vlada "nadaljevati škodljivo strategijo instrumentalizacije kulture kot orodja za lastne medijske kampanje".

Poudarili so, da so v preteklosti že izrazili zaskrbljenost nad upravljanjem kulturnih ustanov ob odhodu direktorice Moderne galerije Zdenke Badovinac. Nedavni zaplet med slovensko vlado in Evropsko unijo (EU) pa se po njihovem mnenju kaže kot očiten primer izrabe kulture kot političnega orodja, posledice pa čutijo umetniki in institucije.

Sorodna novica Pisno potrdilo: razstava v Bruslju bo izpeljana, kot je bilo mišljeno od začetka

Odbor pohvalil odziv Koroške galerije likovnih umetnosti
Spomnili so, da je slovensko ministrstvo za kulturo Koroško galerijo likovnih umetnosti k pripravi razstave slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu, s katero bi zaznamovali slovensko predsedovanje Svetu EU-ja, povabilo pred dvema mesecema in da je galerija nalogo sprejela kljub kratkemu roku izvedbe.

Sledila je odpoved razstave od ministra za kulturo Vaska Simonitija, nato pa njegov predlog, da se dela razstavijo na drugi lokaciji ali celo v Sloveniji. Koroška galerija likovnih umetnosti je po mnenju članov odbora za opazovanje muzejev Cimam uspela izjemno težko situacijo prebroditi z umirjenim odporom ter je pri tem ostala osredotočena na vlogo institucije, ki je dobila naročilo, da pripravi razstavo za zelo specifičen kontekst.

Pretekli četrtek se je zgodil preobrat, ko so z ministrstva za kulturo sporočili, da je razstava v Evropskem parlamentu potrjena. Koroška galerija likovnih umetnosti je po izraženi zahtevi tudi od ministrstva za kulturo prejela pisno zagotovilo, da bo razstava izpeljana pod pogoji, ki so bili potrjeni na začetku priprav na razstavo.

Po prejetem potrdilu o vsebinskih in finančnih pogojih se je galerija o nadaljevanju izvedbe projekta posvetovala z vključenimi ustvarjalci, ki jih je izbral kustos Marko Košan. Kot so sporočili iz galerije, so ustvarjalci nadaljevanje projekta soglasno podprli, a le v primeru, da bo ostal takšen, kot so ga zastavili v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Cimam o politični agendi

Sorodna novica Razstava v Bruslju ne bo odpovedana, a bo postavljena z dvema sklopoma umetniških del

Člani odbora za opazovanje muzejev Cimam opozarjajo, da je galerija v tako zahtevnih okoliščinah na prvo mesto postavila umetnike in kuratorsko integriteto projekta.

Obenem so zaskrbljeni zaradi ponavljajočih se potez slovenske vlade, ki kulture, kot so zapisali, ne vidi kot polja za raznolikost glasov in perspektiv. Njena dejanja namesto tega pričajo o tem, da kulturo razume kot instrument za nadaljevanje politične agende, še piše v sporočilu za javnost.