Evropski parlament je o odpovedi razstave v petek obvestilo stalno predstavništvo Slovenije pri EU-ju.

Foto: EPA
Foto: EPA
Ministrstvo za kulturo je Koroško galerijo likovnih umetnosti k pripravi razstave povabilo pred približno dvema mesecema, pri pripravi koncepta pa ji je dalo proste roke. Foto: Arhiv KGLU
Ministrstvo za kulturo je Koroško galerijo likovnih umetnosti k pripravi razstave povabilo pred približno dvema mesecema, pri pripravi koncepta pa ji je dalo proste roke. Foto: Arhiv KGLU

Prekinjena tradicija šestmesečnih umetniških postavitev
Začasne razstave, ki spremljajo polletna predsedovanja držav članic Svetu EU-ja, v Evropskem parlamentu organizirajo od leta 2011. Parlament jih pripravlja v sodelovanju z organi nacionalnih vlad vsakih šest mesecev in običajno vključujejo umetnine iz umetniške zbirke Evropskega parlamenta ter dodatne eksponate, ki jih zagotavlja predsedstvo.
V Evropskem parlamentu so pojasnili, da so začasno slovensko razstavo načrtovali julija, na ogled pa bi bila do decembra letos oziroma januarja prihodnje leto.

Da je Slovenija odpovedala razstavo umetniških del v poslopju Evropskega parlamenta v Bruslju, je danes na spletu poročalo Delo. Pridobilo je pismo, naslovljno, na slovensko stran, v katerem je vodja parlamentarne enote za takšne projekte Mar Corrochano zapisala, da "zelo obžaluje odločitev slovenskega predsedstva, da odpove zelo zanimivo začasno razstavo, ki jo je Evropski parlament skupaj s kuratorjem, ki sta ga imenovala, pripravljal šest mesecev".

V skladu z dogovorom je kustos Marko Košan pripravil koncept razstave in izbor avtorjev ter pričel s pripravo kataloga, prav tako imamo z vsemi avtorji tudi že sklenjene pogodbe o sodelovanju. Zaradi tega nas je informacija o odpovedi, za katero smo izvedeli iz medijev, presenetila. Razlogov za odpoved razstave ne poznamo, o tem nas nihče z Ministrstva za kulturo ni obvestil, prav tako se nam zdi tovrstno ravnanje Ministrstva zelo problematično.

Andreja Hribernik, direktorica KGLU

V Evropskem parlamentu je priprava takšne razstave med predsedovanjem tradicija. "To se je dogajalo nekaj let in globoko obžalujem, da je slovensko ministrstvo za kulturo prekinilo to tradicijo sodelovanja z Evropskim parlamentom," je zapisala po poročanju časnika.

Iz Koroške galerije likovnih umetnosti so medtem sporočili, da jih je ministrstvo za kulturo povabilo k pripravi razstave: "V skladu z dogovorom je kustos Marko Košan pripravil koncept razstave in izbor avtorjev ter začel pripravljati katalog, prav tako imamo z vsemi avtorji tudi že sklenjene pogodbe o sodelovanju."

Brez pojasnil
Razlogov za odpoved razstave ne poznajo, z ministrstva jih o tem ni nihče obvestil. Takšno postopanje ministrstva pa se jim zdi problematično. "S takšnim ravnanjem se krni ugled tako Koroške galerije likovnih umetnosti kot celotne države, tako v očeh domače kot tuje javnosti," je v izjavi za javnost še zapisala direktorica galerije Andreja Hribernik.

Ministrstvo je galerijo k pripravi razstave povabilo pred približno dvema mesecema, pri pripravi koncepta pa ji je dalo proste roke. Kustos je po njenih besedah izbral pretežno avtorje mlajše generacije s sodobnim karakterjem.

Med šesterico avtorjev, ki naj bi
Med šesterico avtorjev, ki naj bi "zbodla" ministra, je tudi Jasmina Cibic, ena najprominentnejših slovenskih umetnic; med drugim je Slovenijo že zastopala na Beneškem bienalu. Na fotografiji: Jasmina Cibic, Forged Territories (2007). Foto: http://jasminacibic.org/

Po poročanju Dela naj bi razstava neuradno padla v vodo zaradi nestrinjanja ministrstva oziroma ministra Vaska Simonitija z izborom avtorjev, katerih dela bi bila v izboru. Ministrstvo naj bi zbodla dela šesterice slovenskih avtorjev, ki so že zastopani v stalni zbirki Evropskega parlamenta in so jih v Bruslju prav tako želeli razstaviti. To so dela Andreja in Gašperja Jemca, Lojzeta Logarja, Draga Tršarja, Arjana Pregla in Jasmine Cibic.

Odprtje razstave je bilo načrtovano okrog 10. julija, ko bi se iztekla sedanja, portugalska razstava, je še zapisalo Delo.

Na ministrstvu se za zdaj še niso odzvali.