Avtoportret Milana Eriča. Foto: Televizija Slovenija
Avtoportret Milana Eriča. Foto: Televizija Slovenija
Sorodna novica Razstava del Eriča in Čoha, avtorjev prvega slovenskega animiranega celovečerca

Akademski slikar, ilustrator in avtor animiranih filmov Milan Erič je v slovenskem kulturnem prostoru že desetletja eden osrednjih akterjev na presečišču različnih umetniških likovno-vizualnih praks.

"Sokriv" za Socializacijo bika
Je soavtor prvega in edinega celovečernega animiranega filma Socializacija bika, ki ga je ustvaril z Zvonkom Čohom, zanj pa sta dobila nagrado Prešernovega sklada.

Erič je izjemno duhovit in vendar obenem resen kritik sedanje družbe in današnje dobe, ki s svojim vrhunskim obvladovanjem likovnega jezika in izjemno pozitivno energijo pomembno vpliva in za seboj pušča globoke sledi na področju ilustracije, risbe in animiranega filma.

iz utemeljitve nagrade

Leta 1956 v Slovenj Gradcu rojeni Erič, ki je bil eden osrednjih akterjev slikarstva nove podobe pri nas, je pomemben ilustrator in je za svoje delo prejel številne pomembne nacionalne in mednarodne nagrade, nazadnje na 13. slovenskem bienalu ilustracije nagrado Hinka Smrekarja.

Kot beremo v utemeljitvi Jakopičeve nagrade, Milan Erič v glavnem riše s svinčnikom na papir ali s "packanjem" in polivanjem ter naključnim nanašanjem barve na likovno polje, vendar njegove risbe in tudi slike presegajo konvencionalnost izbranega medija.

Kopica risb, ki je nastala za animirane filme, ga je privedla do oblikovanja velikih slikarskih celot, ki nato ob postavitvi in združevanju ter v likovni pripovedi dosežejo monumentalne dimenzije. Te instalacije slik so sestavljene iz številnih majhnih sličic, risb s humorno vsebino, ki po svoje aludirajo na Eričeve animirane filme, a so zaključene celote.

Kdo so letošnji Jakopičevi nagrajenci?

Priznanja umetnici in umetniškemu tandemu
Priznanja, ki jih podeljujejo umetnikom mlajše generacije za posebne projekte ter dosežke na področju likovne umetnosti, bodo dobili akademska slikarka Suzana Brborović ter avtorski tandem Nika Oblak in Primož Novak, so sporočili iz Moderne galerije.

Suzana Brborović v Kinu Šiška

Arhitektura slike, ki odraža naš čas
Leta 1988 rojena Suzana Brborović je ena najprodornejših mladih slikark, prejemnica številnih nagrad in avtorica odmevnih razstav po Sloveniji in v tujini. Kljub mladim letom in dejstvu, da že nekaj let živi in dela v Leipzigu, je s svojim delom in razstavami vseskozi prisotna tudi v Sloveniji, kjer sodeluje pri večini pomembnejših skupinskih razstav.

V utemeljitvi priznanja beremo, da slikarka s svojo prepoznavno likovno govorico nanaša kompozicije iz mrež na likovno polje. Obvladovanje prosojnosti, globine, večplastnost likovnega polja in lomljene perspektive so nekaka arhitektura slike, ki odraža naš čas in je odmev današnje družbe. Na slikah velikih formatov se neosebno loteva socialnih problemov, ki nas obdajajo, hkrati pa ustvarjalno rešuje likovno problematiko v procesu gradnje slike, ki ima vedno pozitiven zaključek. Ob nizanju plasti in likovnih elementov počasi dela na sliki, dokler ne doseže želene in načrtovane končne podobe.

Primož Novak in Nika Oblak v Mariboru

Onkraj običajne samoumevnosti sodobne tehnologije
Avtorski tandem Nike Oblak in Primoža Novaka deluje na presečišču postkonceptualizma in intermedijske umetnosti, umetnikoma je prisluhnila tudi tujina. V svoji praksi poskušata videti čez običajno samoumevnost sodobne tehnologije, zato njuna dela vselej odražajo delček skepse o konvencijah in pričakovanjih.

"V preteklih 16 letih kontinuiranega delovanja je tandem ustvaril obsežen opus video-, fotografskih in multimedijskih del, ki z dobršno mero humorja in samoironije obravnavajo absurde sodobnega vsakdanjika, podvrženost konvencijam tradicije in popularne kulture ter kontradikcijam sveta umetnosti. Nagovarjata posameznika, vpetega v večplastne mehanizme današnje neoliberalne stvarnosti ter pokažeta na njegovo ujetost v vsakodnevne rutine," utemeljitev navaja besede kuratorja Mihe Colnerja.

Jakopičevo nagrado in priznanja podeljujejo Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), Moderna galerija in Slovensko društvo likovnih kritikov. Letošnjo žirijo so sestavljali predstavnica Slovenskega društva likovnih kritikov Nadja Gnamuš, kustosinja Moderne galerije Martina Vovk, profesor z ALUO-ja Zmago Lenardič in predstavnik ZDSLU-ja Robert Lozar.

Nagrado in priznanja bodo podelili v petek v Moderni galeriji.


Milan Erič in Vladimir Leben, 4/4
Milan Erič, akademski slikar, ilustrator in pedagog, ki se te dni predstavlja v Mestni galeriji Ljubljana z najobsežnejšim prikazom svojih del
Milan Erič