Plaketi Hinka Smrekarja sta prejela Hana Stupica in David Krančan, priznanji Hinka Smrekarja pa Jure Engelsberger in Bojana Dimitrovski. Za življenjsko delo so letos nagradili Kostjo Gatnika. Na razstavo je letos uvrščenih 72 avtorjev, kar je največ do zdaj.

Milan Erič je nagrado prejel za ilustracije v knjigi Kaj je zeleno in leti po zraku? Upodobitve ugank ljubljanskih osnovnošolcev. Foto: ZDSLU
Milan Erič je nagrado prejel za ilustracije v knjigi Kaj je zeleno in leti po zraku? Upodobitve ugank ljubljanskih osnovnošolcev. Foto: ZDSLU

Milan Erič je nagrado prejel za ilustracije v knjigi Kaj je zeleno in leti po zraku? Upodobitve ugank ljubljanskih osnovnošolcev, ki jo je leta 2016 izdala Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Kot piše v utemeljitvi, je Eričeva likovna govorica prepoznavna, vizualno izrazita in napolnjena z značilno kritičnostjo, ironijo, satiričnostjo, a prepletena z optimizmom, hudomušnostjo in veseljem. Avtor skozi paleto različnih motivov in vsebin razdira družbeno ustaljene normative v likovnih izraznostih in stopnjuje podobe proti gibljivi igri, preigravanju motivnih nizov, ki gradijo skladnost, razporejeno po veliki površini.

Vinska etiketa je lahko umetnina
Hana Stupica plaketo Hinka Smrekarja prejme za ilustracije Zgodbe za vina Fedora (Tetoviranec, Snubec, Šepavec in Lovec), ki so nastale med letoma 2017 in 2018. Prepričljivo celovitost podob označuje natančno združevanje tonskih razmerij oziroma skladnosti z barvami vina, zelenih listov trt in posebno rjavih skorij teh razvejenih rastlin. Kot piše v utemeljitvi, je Hana Stupica v likovno pripoved umestila pravo mero duhovitosti, izpiljenosti likovne materije in dinamiko pripovedi, na katero se ilustracije nanašajo.

Hana Stupica z eno od
Hana Stupica z eno od "zgodb" za vina Fedora. Foto: Hana Stupica/Facebook (Artbutik)

David Krančan plaketo prejme za ilustracije naslovnic Dnevnikovega Objektiva (Ocena dela vlade, Postojnska, jama, Prehranske alergije in Turizem v Ljubljani), nastale v letih 2017 in 2018. Krančanove časopisne ilustracije so že na naslovnicah jasno ponazorile določeno tematiko in izbran problem, ki ga je obravnavalo ključno besedilo v časopisu. Aktualne družbene teme je avtor likovno inovativno, z nazornim sporočilom ter z natančno likovno izvedbo tudi duhovito in hkrati zelo angažirano izrisal. Po mnenju žirije se je umetnik uspešno potrdil na področju ilustracij s prepričljivim likovnim konceptom.

Jure Engelsberger priznanje Hinka Smrekarja prejme za ilustracije v knjigi Prvotnost - Poema o ljubezni Ferija Lainščka. Foto: Mladinska knjiga
Jure Engelsberger priznanje Hinka Smrekarja prejme za ilustracije v knjigi Prvotnost - Poema o ljubezni Ferija Lainščka. Foto: Mladinska knjiga

Jure Engelsberger priznanje Hinka Smrekarja prejme za ilustracije v knjigi Prvotnost - Poema o ljubezni Ferija Lainščka, ki jo je leta 2018 izdala Mladinska knjiga. Kot piše v utemeljitvi, so poudarki v figurah in drugih motivih v Engelsbergerjevih ilustracijah izrazito slikarski in močno čutni. Podobe so mehko izrisane, tudi nežne, z dokaj minimalističnim likovnim pristopom, saj manj v bistvu pomeni več.

Bojana Dimitrovski priznanje prejme za ilustracije v knjigi Slovaške pravljice, ki je v tisku za KUD Sodobnost. Umetnica je skozi perfekcijo izbranih barvnih skladij, natančno definiranim prostorom in svetlobnimi razmerji ter številnimi detajli, narisanimi skrajno prepričljivo, ustvarila ilustracije, ki pritegnejo in prepričajo, piše v utemeljitvi.

Posebni pohvali je žirija namenila Anki Kočevar (za ilustracije za dokumentarni film Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja z animiranimi sekvencami v režiji Dušana Moravca) in Samiri Kentrić (za ilustracije Kdo je, od kod prihaja, kam gre?, Bratje, vstopite., Berlin, brez prtljage in Obala, na katero so hoteli). Pohvalo žirije za izvirno izvedbo knjige pa je prejela Maja Poljanc za ilustracije v knjigi Encyclopedia Mythologica Slovenica.

Kostja Gatnik, častni nagrajenec Slovenskega bienala ilustracije
Sorodna novica Nagrada Hinka Smrekarja za življenjsko delo letos Kostji Gatniku

Kostja Gatnik, fenomen slovenske likovne produkcije
Nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo prejme Kostja Gatnik. Kot med drugim piše v utemeljitvi, je zlasti v ilustraciji uveljavil popolnoma nove paradigme, ne oziraje se na to, ali so bila besedila, ki jih je ilustriral, namenjena otrokom ali odraslim, prozna ali pesniška.

Žirija, ki so jo sestavljali predsednik Sarival Sosič in Monika Ivančič Fajfar, Radovan Jenko, Peter Škerl, Nina Pirnat Spahić ter Tina Kralj, je letos pregledala 129 prijavljenih ilustratorskih projektov, so sporočili iz CD, kjer bienale prirejajo v sodelovanju z ilustratorsko sekcijo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).

Zunaj konkurence so bili na razstavo letos povabljeni Ančka Gošnik Godec, Silvan Omerzu, Lila Prap, Alenka Sottler, Huiqin Wang, Milan Erič, Dušan Muc, Zvonko Čoh, Marija Prelog, Andreja Peklar, Suzi Bricelj ter Maja Kastelic, Samira Kentrič, Tanja Komadina, Maja Lubi, Ivan Mitrevski, Manica K. Musil, Hana Stupica in Igor Šinkovec. Bienale ilustracije se bo sklenil 19. maja.

Začel se je Slovenski bienale ilustracije