Miniaturna restavracija v Malmu. Foto: EPA
Miniaturna restavracija v Malmu. Foto: EPA

Male umetnine so se pojavile v več mestih in osvajajo mimoidoče. Poleg mesta Lund so miniaturne "mišje poslovalnice" opazili še v drugih švedskih mestih, pa tudi v francoskem Bayonnu in na britanskem Otoku Man, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razgibano življenje ob vznožju zgradb
Te začasne instalacije so ustvarjene zgolj iz recikliranih materialov. Stvaritve so posebne tudi zato, ker od opazovalca zahtevajo nekaj truda. Umetnine, prilagojene velikosti miši, ki krasijo denimo zračnike ali pa vodne odtoke ob vznožju zgradb, je namreč mogoče občudovati le tako, da se postavijo na vse štiri. 29-letna Madeleine iz švedskega Lunda je dejala, da jo iskanje umetnin spominja na lov na zaklad, 64-letni Bengt pa je po pisanju AFP-ja presodil, da predstavljajo "pomanjšan veliki svet".

Mišja glasbena trgovina Ricotta Records. Foto: EPA
Mišja glasbena trgovina Ricotta Records. Foto: EPA

Ploščarna, lekarna, starinarnica, zasebni detektiv ...
Med miniaturnimi lokali najdemo denimo glasbeno trgovino Ricotta Records, v kateri prodajajo albume "mišjih" naslovov, kot so Back to Brie, Amy Winemouse, Stilton John in Goodbye Yellow Cheese Roll. V naboru je tudi lekarna, opremljena z napisom, ki v času pandemije covida-19 obiskovalce nagovarja, naj si umijejo tačke. Naleteti je mogoče tudi na kuhinjo, starinarnico ali pa pisarno zasebnega detektiva.

Kolektiv Anonymouse je s tem najnovejšim projektom pritegnil veliko pozornosti. Odziv na dela je nadvse pozitiven, kolektiv med drugim v tem trenutku na Instagramu beleži več kot 141.000 sledilcev.