Naslovnica razstave. Foto: NUK
Naslovnica razstave. Foto: NUK

Razstavo bodo v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) odprli v torek. Na njej so zbrani portreti udeležencev mednarodnih srečanj PEN-a na Bledu in slovenskih književnih ustvarjalcev.

Kot so zapisali v NUK-u, gre "predvsem za portrete udeležencev mednarodnih srečanj PEN-a na Bledu iz 90. let preteklega stoletja in nekaj odličnih portretov slovenskih književnih ustvarjalcev, ki so večinoma nastali v 50. letih preteklega stoletja"a

Lili Novy. Foto: NUK
Lili Novy. Foto: NUK

Prejeli so tudi časopisne izrezke, fotografije, brošure PEN-a in podobno dokumentarno gradivo, ki je v veliko pomoč pri postavljanju zbirke v širši kontekst blejskih srečanj in identificiranju neznanih ali neimenovanih portretov.

Minljivi trenutek ustvarjenega
Prikazati želijo mnogoterost (znanih) obrazov, raznolikost držav udeležencev srečanj PEN-a, portrete slovenskih in drugih kulturnih ustvarjalcev, mnoštvo portretov, ki so jih pridobili z zapuščino Melite Vovk, in se zahvaliti darovalki, Ejti Štih.

Portretiranci Melite Vovk so lahko narisani samo s svinčnikom ali flomastrom ali pa so upodobljeni s širokim naborom likovnega medija, od svinčnika, kemičnega svinčnika do flomastra, uporabljeno je lahko belo prekrivno sredstvo (korektor), oglje, kroglično pisalo ali voščenke na različnih strojno izdelanih papirjih, večinoma velikosti A3. "Risani portreti odražajo minljivi trenutek ustvarjenega in enkratnost ujete podobe portretiranca. Nekateri portreti so že bili razstavljeni, nekateri pa bodo pred oči javnosti stopili prvič," so še zapisali v NUK-u.

Portrete Melite Vovk je ubesedil Boris A. Novak. S citatom iz njegove pesmi, posvečene umetnici, so naslovili tudi razstavo: Vsak portret neponovljiv, enkraten svet. Razstavo je zasnoval in oblikoval Maj Blatnik iz NUK-a.

Veno Pilon. Foto: NUK
Veno Pilon. Foto: NUK

Melita Vovk (1928–2020) je poleg slik, grafik in risb ustvarila tudi številne ilustracije, ki krasijo več kot 80 knjižnih izdaj, karikature in portrete ter sodelovala v številnih gledaliških in lutkovnih predstavah. Za svoje delo je leta 2010 prejela nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo.

Razstavo spremlja beležka Melite Vovk z izborom portretov z razstave v formatu 18 x 13 centimetrov. Izbor portretov so naredili avtorji razstave Marijan Rupert, Urša Kocjan in Meta Kojc, vsi iz NUK-a, za oblikovanje je poskrbela Tanja Radež.

Portreti bodo v razstavni dvorani NUK-a na ogled do 8. maja vsak dan od ponedeljka do sobote med 10. in 18. uro.

Razstava Melite Vovk Vsak portret neponovljiv, enkraten svet