Avtorja postavitve, ki jo bo mogoče videti med 19. marcem in 30. junijem, sta Aljaž Vidrajz in Tina Curk, muzejska mentorica razstave je kustodinja SEM-a Sonja Kogej Rus.

Mozaik je postal moj jezik, pravi Vidrajz. Foto: Osebni arhiv A. Vidrajz
Mozaik je postal moj jezik, pravi Vidrajz. Foto: Osebni arhiv A. Vidrajz

Razstava je pogled v svet mojstra mozaika Aljaža Vidrajza in razkriva fragmente njegovega osebnega in profesionalnega življenja.

Vidrajz je pri svojem delu pozoren tudi na trajnostno načelo umetnin. Foto: Tomaž Črnej
Vidrajz je pri svojem delu pozoren tudi na trajnostno načelo umetnin. Foto: Tomaž Črnej

"Mozaik je postal del mene – postal je moj jezik. Mozaični koščki, tesere, so postali črke moje
abecede, mozaične linije stavki, ki so se vili drug za drugim. Začeli so sestavljati prozo in poezijo – moja umetniška dela," pravi Vidrajz.

Avtor je obiskoval šolo za mozaiciste Scuola Mosaicisti del Friul v Italiji. Ob tem je začel razvijati samosvojo umetniško govorico, z mozaiki posegati v prostor in raziskovati igre svetlobe ter senc, ki so jih na grobih površinah začele risati različne oblike teser.

Njegova umetniška dela z mozaično 3D-tehniko, ki je bila temelj za ustvarjanje, so trajnostno naravnana.

Subtilnost in nove možnosti
Vidrajzova strokovna izobrazba mozaicista se prepleta z družinskim življenjem, v katerem ima posebno mesto subtilnost. Bogati jo kreativna energija, s katero umetniška dela opazovalca nagovarjajo, naj se poglobi v detajle in odkrije lepoto osnovnih gradnikov.

V želji, da bi mozaik približala ljudem in mu povrnila veljavo, ki si jo zasluži, se je Vidrajzu na življenjski poti mozaičarstva pridružila partnerica Tina Curk.

Skupaj iščeta možnosti, kako ljudem omogočiti, da spoznajo meditativno plat te tehnike, ljudi izobražujeta o mozaikih in razbijata stereotip, da so mozaiki le slike, sestavljene iz razbitih ploščic. Svoje znanje delita na mozaičnih delavnicah v lastnem ateljeju, kjer izobražujeta svoje učence in se z njimi veselita, ko napredujejo in usvajajo mozaične tehnike.

Foto: Osebni arhiv A. Vidrajz
Foto: Osebni arhiv A. Vidrajz